Днес започва Великият пост, който е най-строг и най-продължителен – изпълнява се седем седмици преди Великден.  Той е установен в памет на 40-дневния пост на Иисуса Христа, за да могат в това време християните да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник – Възкресение Христово.

Постът е средство за смирение на плътта и очистване от греховете, напомнят духовниците и предупреждават, че без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.  За православния християнин  Великият пост е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна.

„Отново сме пред спасителните дни на Великия пост. Времето на покаянието, чудният период в живота на православния християнин, в който всеки един от нас търси опрощението на своята греховност. Светата Четиридесетница е духовен път, през който ние ще трябва да преобразим помислите си чрез силата на доброто. Това са дните, в които сме призвани да съжителстваме с любовта Христова, да показваме състраданието и обичта си към ближните“, се казва в обръщението на патриарх Неофит, цитиран от пресцентъра на Светия синод.

Според църковния Устав по време на пост се забранява блажна храна — месо и млечни продукти; само в някои дни се разрешава риба, а в дните на строг пост не се позволява никаква гореща храна и храна, приготвена с растителна мазнина.  Ето как се изпълнява постът според църковния канон:

През цялото време риба се разрешава само два пъти – на Благовещение и на Връбница.   През първата седмица се спазва строг пост – растителна храна без олио и вино.  В събота – Тодоровден, се взема Св. Причастие.

През втората седмица в сряда и петък е строг пост.  В събота и неделя е позволено олио и вино. На Благовещение се разрешава и риба.

В третата седмица, наречена Кръстопоклонна, от понеделник до петък включително е строг пост, в събота и неделя се разрешават олио и вино.

По време на четвъртата, петата и шестата седмица се спазват постите, както през втората – в сряда и петък е строг пост, а в събота и неделя се позволяват олио и вино. В съботата на шестата седмица, Връбница, може да се яде риба, хайвер или други безгръбначни животни.

И през Страстната седмица, от понеделник до събота включително постът е строг.  Ако здравето позволява, на Разпети петък не се яде нищо, не се пие и вода.

Строгият пост не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки. А всеки, който е решил да спазва Великия пост, е добре да се консултира предварително с личния си лекар, препоръчват медиците.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име