Митрополит Йоан освети основния камък за бъдещата църква в квартал Тракия

На Тодоровден в шуменския квартал Тракия беше направена първа копка на нов православен храм, който ще носи името на Свети Райко Шуменски.  Основният камък на бъдещата църква беше положен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който отслужи тържествен ритуал за освещаване на храма.

На церемонията присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, депутатът Димитър Александров, представители на проектантския екип, дарители, много граждани от квартала, а в църковния ритуал се включиха свещеници от цялата епархия.

Кметът на Шумен Любомир Христов подписва документите на храма

Новият храм е по проект на арх. Огнян Гърбев.  До момента чрез дарения са събрани над 180 000 лв., съобщи д-р Стоян Тодоров, който е един от дейните участници в инициативния комитет за изграждане на църквата.  „Кварталът е голям, с богато минало, а сега в него живеят много активни хора, тук дойдоха много млади семейства и неслучайно има толкова инвестиции през последните години – ремонтираха се детските градини и ясли, сега изцяло ще бъде реновирано средното училище „Васил Левски“, започва проект за рехалибитация на улиците“, заяви д-р Стоян Тодоров и подчерта: Нормално е в такъв квартал да има и църква!

Идеята за изграждане на храм в квартала е на повече от 10 години. През 2006 г. мястото за храма беше осветено от покойния митрополит Кирил, а общинският съвет гласува и средства, но строителството така и не започна.

Сега хората от инициативния комитет се надяват, че строителството ще приключи до следващата година.

Митрополит Йоан поставя основния олтарен камък на храма

„На този свят ден нашата радост се увеличава от първото свещенодействие при изграждане на храм – полагането на основен камък на храма „Свети Райко Шуменски“, заяви в приветствието си към шуменски Негово Викокопреосвещенство митрополит Йоан. Той благодари на кмета на Шумен за съдействието за изграждане на църквата, както и на усилията на хората от квартала.  „В края на краищата е важно желанието на тези хора“, каза митрополит Йоан и цитира думите на свети пророк и цар Давид: Ако Господ не зазида къщата, напразно ще се трудят строителите, ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата.

Това е мястото на бъдещата църква

Вярвам, че всички жители на квартал Тракия, както и бизнесът в Шумен ще окажат съдействие, за да изградим този дълго желан храм, заяви кметът Любомир Христов. Той обеща, че общината също ще помогне и ще изгради инфраструктурата около бъдещата църква.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име