Диана Дечева и Найден Косев с подробности за предстоящите чествания на 119 години от рождението на Владигеров. Снимка Радиан.бг

Един от най-добрите оркестри в България – симфоничният оркестър на БНР, ще изнесе концерт в Шумен на 13 март по случай 119 години от рождението на композитора Панчо Владигеров.  Радиооркестърът идва за пръв път в града и гостуването му е един от акцентите в програмата за честването на Владигеров, каза Диана Дечева от фондация „Панчо Владигеров“.

Симфоничният оркестър на БНР ще бъде с главния си диригент Марк Кадин, един от най-изявените руски музиканти, а солист ще е виртуозът Минчо Минчев.  Двамата участват в проявата абсолютно безвъзмездно, в знак на уважение към делото на Владигеров, заяви Диана Дечева.  В концерта шуменци ще могат да чуят рядко изпълнявани произведения на Бетовен и Владигеров.

Фондация „Панчо Владигеров“ е създадена преди 25 години в Шумен на 13 март – рождения ден на своя патрон. Основната й дейност е организирането и поддържането на международен конкурс  за пианисти и цигулари на името на Владигеров, който се провежда съвместно с община Шумен и министерството на културата.

При учредяването на фондация през 1993 г. в България нямаше почти никакви музикални конкурси и интересът към проявата в Шумен беше огромен, припомни си днес Диана Дечева.  В първото издание на конкурса участваха над 80 изпълнители, а самият конкурс продължи 25 дни. Впоследствие беше разширен обхватът на изпълнителите в различни възрастови групи, както и международното участие.

Освен концерта, по повод годишнината от рождението на Панчо Владигеров в Шумен ще бъде експонирана изложба, посветена на композитора, а през октомври за втори път ще се проведе международният конкурс за камерно пеене, съобщи заместник-кметът по образование и култура Найден Косев.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име