Проф. Камен Плочев

Дали д-р Йорданка Пенкова, шеф на Районната здравна каса в Шумен, ще е само временен подуправител на НЗОК в София, е трудно да се прогнозира. Временните неща у нас са най-продължителни. Особено в управлението!  Издигането й в Националната здравноосигурителна каса, обаче, отново е повод да бъде обсъждано делото й за конфликт на интереси преди пет години. Доброжелатели припомниха сагата с частната психиатрична клиника в Шумен, регистрирана на 4 октомври 2000 г. и свързана с фамилията й.

Както в януарските преспи на 2013 г., когато шуменските медии изстреляха новината, че местен адвокат е подал сигнал в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /КПУКИ/, насочен срещу Йорданка Пенкова – директор на Районната здравноосигурителна каса – Шумен.

В сигнала се твърдеше, че в периода 2005-2012 г. в качеството си на директор тя е сключвала договори за осъществяване на специализирана извънболнична медицинска помощ с лечебното заведение „Частна психиатрична клиника-2000“ ООД, чиито собственици на капитала и управители са нейни роднини по права и съребрена линия. Искаше се установяване наличие на конфликт на интереси по отношение на д-р Пенкова, за това, че същата системно е нарушавала разпоредбите на глава II от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси /ЗПУКИ/ при сключването на горецитираните договори с „Ч.П.К.-2000“ ООД.

Д-р Йорданка Пенкова

Решението на комисията беше: ”Установява конфликт на интереси по отношение Йорданка Пенкова, директор на РЗОК-Шумен за това, че в качеството си на лице, заемащо публична длъжност, по смисъла на чл. 3, т. 19 от ЗПУКИ, е сключила договори от 2009 до 2012 година в частен интерес на „ЧПК-2000” ООД – собственост на свързани с нея лица – баща и сестра. Установява неподаване на декларация по чл. 12, т. 4 от ЗПУКИ за същия период”.

Пак в зимна вихрушка, но на 26 февруари 2018 г., темата „конфликт на интереси” вледени управляващите в парламента и здравното ведомство заедно с чиновниците на НЗОК, когато трябваше да посрещнат новия си подуправител в лицето на д-р Пенкова.  В късна доба в понеделник стана ясно, че дъщерята на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев работи в правната кантора на Даниел Вълчев, бивш вицепремиер от времето на Тройната коалиция и член на Движение „България на гражданите”.  Същото адвокатското дружество е било процесуален представител на немските здравни каси. Съобщението е пред вестник  “Труд”.

Управляващите са научили, че Милена Каменова Плочева е съдружник в правната кантора на Даниел Вълчев.  Приложената справка от НЗОК показва, че към Германия са най-големите задължения на здравната ни каса – над 128 милиона лева за лечението на около 10 000 български граждани.  На здравните каси във Франция дължим 39 млн. лв., на касите в Испания и Австрия – по 23 млн. лв., в Белгия – 16 млн. лв., в Италия и Гърция – по 8 млн. лв. Общо дължим 271 млн. лв. на здравните каси в 32 държави в Европа.  Логично е, управителят на НЗОК да е заинтересован тези пари да бъдат платени с актуализация от бюджета на касата … по никое време.  Защо сега го научаваме? Ако друг беше шеф на монополиста НЗОК, дали така спешно щеше да се алармира за разплащането с публичните средства за здраве – нашите здравни осигуровки?

Ето какво е казал проф. Камен Плочев на извънредното заседание на здравната комисия на парламента:  “Към 31 януари 2018 г. задълженията ни към другите са на стойност 271,2 милиона лева.  По Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. средствата на здравноосигурителните плащания за медицинска помощ са в размер на 71 милиона лева. На 20 януари 2018 г. получихме от Германия писмо, въпреки че есента бяхме договорили забавянето, че нашите плащания не са довели до спиране на нарастването на задълженията, за изплащането на които срокът от 18 месеца е изтекъл“.

Както стана ясно от изявлението на Жени Начева, заместник-здравен министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК, разсрочено ще се изплащат дълговете ни към европейските здравни каси по представените 160 хиляди иска! Цяла седмица тя твърдеше, че дължимата сума е само 7 милиона лева. И тя повярва! Става въпрос за здраве – лекувани са хиляди българи в чужбина. Проблемът е, че на много вече се отказва лечение през 2018 г. заради борчовете ни към европейските клиники.

Остава ни горчилката от недоверието в здравната система, която по цялата координатна система се пропуква от конфликт на интереси. Дано проф. Плочев оздравее и се върне на поста си.  Той е почтен човек и сериозен медик на Военномедицинската академия.  Дано направи добър екип професорът по инфекциозни болести с психиатърката от Шумен, която стремглаво расте в кариерата. Както се шегуват шуменските лекари, те вече имат допирна точка – конфликтът на интереси.

От началото на третия мандат на ГЕРБ все някоя щерка ще издъни баща си по върховете на здравеопазването – както се случи с дъщерята на проф. Николай Петров, предходния здравен министър.  Трудно се съвместява семейният бизнес с обществения интерес. А властта е най-голямото изкушение.  Колкото си по-нависоко, толкова повече се виждат облагите от високия пост.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име