Здравната инспекция в Шумен официално обяви водата от чешмите за негодна и препоръча на хората от населените места, снабдявани от язовир „Тича”  – Шумен, В. Преслав, с. П. Волов, с. Белокопитово и с. Дибич, да не ползват водата от чешмите за пиене.

 

При проведения мониторинг на 27.02.2018 г. беше констатирано завишаване стойностите на показател „мътност” в питейната вода на Шумен, които са над обичайните приемливи за потребителите, съобщи РЗИ.  Не се установяват други отклонения от здравните норми по изследваните физикохимични и микробиологични показатели. В пунктовете, от които е взета водата, е отчетено наличие на остатъчен свободен хлор, съответстващо на нормативните изисквания.

От страна на РЗИ – Шумен е засилен контрола над дезинфекцията на водата, подавана от „ВиК – Шумен“ ООД, информират от инспекцията.  Ежедневно в лабораторията на инспекцията ще се следят промените в показател мътност, остатъчен свободен хлор и микробиологичните показатели.

Съгласно мониторинговата програма за качествата на питейната вода, подавана за водоснабдяване на населените места в област Шумен, РЗИ – Шумен един път седмично (всеки вторник) взема водни проби за физикохимичен и микробиологичен анализ от предварително определени пунктове в гр. Шумен.

Припомняме, че още на 26 февруари от ВиК – Търговище официално предупредиха, че  водата в Търговище и в близки седем села ще бъде с повишена мътност в следващите няколко седмици заради продължителните валежи, довели до планово изпускане на язовир“Тича“, където е констатирано размътване на водата. Според ВиК – Търговище проблемът с мътността ще остане за неопределено време.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име