Районната прокуратура във Враца обвини двама лекари и директора на местната МБАЛ „Христо Ботев“ в длъжностно присвояване. Един от обвинените е д-р Халил Мехмедов, съдов хирург от Шумен, съобщиха от държавното обвинение.

При разследването е установено, че в болницата е било разкрито отделение по съдова хирургия. За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата, са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението, съобщават от прокуратурата.

Разследването е установило още, че единият от лекарите в отделението по съдова хирургия – д-р Халил Мехмедов, никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, а е работил в други болници на територията на област Шумен. На лекаря обаче са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание – графици за дежурства, протоколи и др. Районна прокуратура – Враца е установила, че по същото време той е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. – декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

 

Към наказателна отговорност са привлечени началникът на отделение „Съдова хирургия“, бившият и настоящият изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца /икономисти по образование/, за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на д-р Халил Мехмедов парични средства, собственост на болницата, поверени им да ги управляват, като началникът на отделението е извършил и документно престъпление, посочва държавното обвинение.

Началникът на отделението е с мярка за неотклонение „Подписка“, настоящият директор на болницата е с мярка „Парична гаранция“ в размер на 1000 лева, а бившият директор – с гаранция в размер на 5000 лева.

На 27 февруари Районна прокуратура – Враца е внесла искане за отстраняване от длъжност на  настоящ изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

Потърсихме д-р Халил Мехмедов по телефона. Той каза: „Имам пациенти. Не ме интересува това, за което ме питате. Няма да говоря…”

Валентина МИНЧЕВА 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име