В първия ден на месец март по традиция всеки българин се окичва с мартеница и подарява на близките си специалния амулет в бяло и червено за здраве, благополучие и плодородие.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта. Традицията е свързана с древната езическа история на балканския полуостров и култовете към природата. Завързването на усуканите бели и червени вълнени нишки са били присъщи за тракийските и елинските обичаи.  Според една популярна легенда, която е възникнала през 30-те години на 20-ти век, мартениците пък се свързват с прабългарите.

Баба Марта според народните вярвания трябва да бъде умилостивена и за да не се сърди, още преди изгрев жените трябва да изнесат навън нещо червено – дрехи или прежди, и да го оставят на плодно дърво за 9 дни. Вярва се, че червеното ще разсмее Баба Марта.

Баба Марта се почита на 1 март, на 9 март – Младенци и на 25 март – Благовец. Празниците са свързани с посрещането на пролетта.

На днешния ден православната църква почита паметта на Света мъченица Евдокия. Имен ден празнуват Мартин, Марта, Евдокий и Евдокия. От гръцки името означава „благопожелание“ и „добра воля“.

На 1 март според традициите започва и новата стопанска година.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име