Днес в Шумен беше демонстрирана най-новата лазерна камера на КАТ

От днес всички регионални дирекции на МВР в страната са снабдени с най-новия модел лазерни камери за засичане на скорост, които ловят всички нарушители в обхват до 600 метра. Служителите на Пътна полиция в Шумен демонстрираха пред журналисти новата си придобивка, която беше монтирана на пътя до Дивдядово и за броени минути „изгори“ поне трима нарушители.

Новата камера не са хваща от антирадарните системи, освен това засича едновременно автомобилите в няколко ленти на движение. Измерването на скоростта се извършва с лазерен прибор и е безспорно, а в устройството има вграден прибор за разпознаване на регистрационните номера, обясни инспектор Веселин Георгиев от пътна полиция, който показа камерата пред журналисти.

В лявата част на монитора се засичат автомобилите на пътя в реално време, а в дясно  излизат снимки с номерата на нарушителите и засеченото превишение на скоростта.  За десетина минути, докато вървеше демонстрацията, най-големият джигит на пътя прелетя край камерата с 86 км/ч, при разрешени 50 км. Това нарушение ще струва на шофьора с регистрация от Търговище 400 лв. глоба, изчислиха пътните полицаи.

Ето как изглежда мониторът на камерата. „Щастливците“ вдясно, които си разпознаят номерата на колите, могат да очакват глобите още утре.

При новите камери процесът на обработка на нарушенията и издаването на електронен фиш е автоматизиран и става много бързо. Днешните нарушители вероятно ще си получат глобите още утре, обясни инспектор Георгиев.  Камерата прави 400 замервания в секунда, а монтираната в нея сим карта веднага изпраща информацията за нарушенията до сървъра на МВР.

Новото устройство е мобилно и ще бъде използвано на различни пътища в региона. Камерата работи еднакво добре и през деня, и през нощта.  И влиза на „въоръжение“ от днес, така че спазвайте ограниченията.

Коментари

коментар

2 КОМЕНТАРИ

  1. запалете я тази камера …… може и кметството да запалите.

  2. камерата трябва да изгори 🙂 иначе няма да имате пари за хляб… помнете ми думите ще ревете

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име