Шуменската гимназия по строителство ще бъде домакин на регионалното състезание за най-добър млад строител

Отбори от професионалните гимназии по строителство във Варна, Русе, Силистра и Търговище пристигат днес в Шумен за участие в регионалното състезание за най-добър млад строител.  Проявата ще се проведе в училището-домакин – професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

В състезанието ще участват ученици от 11-ти и 12-ти клас, които ще демонстрират уменията си в няколко професионални направления: мазилки, шпакловки и бояджийство, сухо строителство, зидарии, облицовки и настилки.  Най-масово е участието при зидариите, а най-слаб е интересът към сухото строителство, обясни директорът на шуменската гимназия Борислав Панайотов.

Състезанието се организира всяка година от МОН с партньорството на известни строителни фирми и магазини.  Представители на строителните фирми са членове на журито и осигуряват наградите за победителите, а освен това състезанията са своеобразна трудова борса – тук най-добрите ученици веднага получават предложения за работа.

Нашите възпитаници се реализират много успешно и си намират работа веднага след завършването, коментира Борислав Панайотов и допълва, че за съжаление, голяма част от момчетата заминават директно за чужбина след последния звънец.  Другите пък, които остават да работят в България, изпълняват обекти в цялата страна и са много добре устроени, разказва директорът, който продължава да следи реализацията на учениците си и след завършването им.

Двудневното състезание днес и утре ще даде възможност на най-добрите отбори от петте гимназии да участват в националната надпревара, която ще де проведе в Пловдив следващия месец.  Училището-домакин ще участват в проявата с 6 ученици, които ще се борят във всички категории.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име