В община Нови пазар е постъпило неофициално предложение от граждани да бъде изградена паметна плоча на руския император Николай I Павлович по повод неговото пребиваване в Нови пазар в периода 6-8 юли 1828 година.  Предвижда се тя да бъде поставена в градинката с часовниковата кула в центъра на града.

За изработката ще се използва гранит с размери 70 см на 50 см и ще бъде с гравиран надпис. Предложението е да пише: „На 6-8 юли 1828 година във връзка с Руско-турската война в Нови пазар е пребивавал руският император Николай I Павлович, поставена през 2018 г.”

С цел проверка на историческите факти, доказващи събитието, общината е направила запитване в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.  Предоставени са копия от страниците на книгата „Описание Русско-турецкой войньI 1828-1829 годов”, издадена в Санкт Петербург през 1844 г., където се споменава за военния лагер на император Николай I Павлович в околностите на тогавашния Ени Базар в периода 6-8 юли 1828 г.

Идеята за поставяне на плочата е на бизнесмена Ленин Пенев и е дадена при обсъждане на бюджета на община Нови пазар в началото на годината. От него разбрахме, че кметът Ивайло Камаджиев е поел ангажимент да реализира идейния проект.

Ленин Пенев

Какво пише в историята на Нови пазар, издадена от Георги Гроздев и Георги Златков? Ето дословно текстът: „За втори път Нови пазар се оказва в бойните действия по време на войната от 1806-1812 година. Градът е превзет от руски отряд под командването на генерал-лейтенант Марков на 2 юни 1810 г. Тук русите се прегрупират и се подготвят за настъпление срещу Шумен. На 2 юни главнокомандващият ген. Н. И. Каменски заповядва на командира на корпуса ген. С. М. Каменки да срине всичките си укрепления под Шумен и да се оттегли към Нови пазар. При дислокацията на войските в Нови пазар бил поставен отрядът на ген. Войнов, наброяващ 4000 души. Скоро след това поради липса на фураж и вода на 3 август отрядът се оттегля. По този начин отрядът е в руски ръце от 2 до 3 август 1810 г.”  Най-продължително време седалището е владяно от русите по време на Руско-турската война от 1828-29 година. През лятото на 1828 г. руската армия преминава Дунава в района на Добруджа, командвана от граф Витгещайн, следва посоката  Толбухин – село Суворово – Нови пазар – Шумен, като на 5 юли е вече в Кузлуджа /Суворово/. От тук руските войски продължават към Нови пазар. На височините източно от града се е укрепил осемхиляден турски отряд с 5 оръдия под командването на Али шах паша. В покрайнините се завързва ожесточен бой между турците и авангардните части на генерал-майор Сисоев. Казаците на Сисоев получили помощ от ген. Рудзевич, разбили османските войски в падината на Нови пазар. Те толкова се увлекли в преследващото, щото „щели да станат жертва на собствената си храброст”.

Век по-късно сме длъжни да уважаваме фактите, документирани от военните хроники. Два пъти повече поклон на тези, които днес ги предават на потомците на Нови пазар, за да ги увековечат в паметна плоча.

Вече знаем, че от програмата „Красива България” се осигурени 72 780 лв. за възстановяване на часовниковата кула в Нови пазар. Това е е символът на града и най-старият паметник, който ни връща към Възраждането!  Със съфинансиране на общината са осигурени 75 751 лв., за да се възстанови не само часовниковият механизъм по швейцарски образец и кулата, но ще има и озвучаване. Така ще напомня на новопазарци за будителите преди век, когато българите са се борили за своето самосъзнание и свобода.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име