Празничната торта за школа „А&Б”

На лъжовната дата 1 април Шумен беше дъждовен, буреносен, страховит. Но се усмихна слънцето за 20-годишния юбилей на школа „А&Б” с ръководител Бисерка Йовчева. Къщата на ул. „Христо Ботев” №13 /бившата Казанджийска улица, където някога беше редакцията на вестник „Шуменска заря”/ се препълни с ученици, студенти, бизнесмени, родители, преподаватели, общински съветници. Стаите преливаха от смях и спомени, а природата оптимистично приканваше малки и големи в двора, където се диша по-свободно и се мечтае на глас. В компютърните зали пак имаше възпитаници на частната школа, които се поздравяваха: „Честит рожден ден!”

Досега в школата са обучени 1900 деца и 1800 възрастни. Учениците от школа „А&Б” са завоювали 49 златни, 40 сребърни и 44 бронзови медала от национални състезания. Младите програмисти ни донесоха 15 златни, 30 сребърни и 19 бронзови медали от международни състезания. През 2017 г. школата намери партньори и по нейна инициатива беше проведена Европейската младежка олимпиада по информатика, в която взеха участие 89 състезатели от 22 държави.

Атанас Добрев, възпитаник на школата, дипломиран специалист в Единбург

Срещнахме се и разговаряхме с представители на всички поколения. Атанас Добрев се записал в школата като ученик, продължил в МГ „Нанчо Попович”, завършил специалността „Компютърни науки” в Единбург в Шотландия. На срещата за юбилея каза: ”Има много математически школи в България, но аз мисля, че сме най-добрите. Ние започнахме да се явяваме на национални състезания, а учениците след нас – на международни. Но накарахме светът да научи за Шумен!”

Йордан Радев връчи статуетката на Фортуна на Бисерка Йовчева

Йордан Радев, бившият системен администратор на школа „А&Б”, връчи на Бисерка Йовчева статуетката на богинята Фортуна – богинята на щастието и късмета. Той пожела ръководителката да продължава със същата упоритост да обучава младите информатици и да прославя името на Шумен.

Никола Тошков бил ученик в ПМ „Нанчо Попович” през 1995 г., когато е включен в отбора за състезанията по програмиране с ръководител Бисерка Йовчева. Той каза: ”Това беше моментът, когато тя започна да събира ученици за спортно програмиране. От двайсет години съм програмист, работя за чужди компании”.

Никола Тошков и Михаела Тодорова са вече професионални програмисти

Михаела Тодорова се запознава с Бисерка Йовчева, когато е студентка по информатика в ШУ „Епископ Константин Преславски”. По-късно се включва в работата на школата за обучение на учениците. В момента се занимава с изработка на интернет страници.

На празника пристигна и д-р Светлана Маркова, заместник-кмет на община Шумен. С нея разговаряхме като майка на програмиста Петър Иванов, който е възпитаник на школа „А&Б”. Дипломиран в Държавния университет „Ломоносов” в Москва, по-късно се реализира в „Гугъл-Цюрих”, а сега е докторант в Технологичния университет в Цюрих. Той е един от възпитаниците на школата, който финансово е подпомогнал нейното развитие.

И няма нищо по-смешно от изненадата на доставчика, който спря интернета на школата, когато трябваше да презентира с мултимедия изпратените поздравителни адреси от цял свят! Но живата българска реч, родната, е по-значима и за програмистите! Бисерка Йовчева каза: „Ще го преодолеем този екшън, но докато ни изпращаха поздравите, много видяха в тях младостта си. Идеята за създаването на нашата школа възникна след Зимните математически състезания в Русе. На връщане, мъкнейки тежките компютри на математическата гимназия, чакахме на гара Каспичан връзка с влака за Шумен. Тогава с Антон Моллов стигнахме до извода, че Шумен има нужда от школа по информатика и математика. На 1 април през същата 1998 година школата започна работа”.

Настоящи и бивши ученици на школата се събраха за празника

На улица „Лайош Кошут” до бившата руска книжарница в малка стаичка се събират първите ентусиасти. По двама ученици стоят пред един компютър, но пък се работи с пет изключително съвременни компютри за онова време! От 16 учениците стигат 100 в школата. През пролетта на 1999 г. програмистите се местят на улица „Хан Крум” № 2 до магазин „Детски свят”. През 2001 г. се настаняват на ул. „Плиска” 10 в сградата на бившия съд. Всички искат митарствата из града да спрат и учениците да имат трайна сграда с компютърни зали. Става една „луда сделка”, която вместо за 7 дни се реализира за 7 часа, Бисерка Йовчева тегли голям кредит и през 2004 г. школата се мести на днешния адрес.

Емануел Шкодров

Успехите на шуменските млади информатици стартират през 2001 г., когато се обявява Есенният турнир за информатика в Шумен, който вече е международен. През следващата година на Зимните математически състезания възпитаниците на  школа „А&Б” предизвикват фурор с успехите на петокласниците, които стават най-добрите в страната. През 2003 г. Ростислав Руменов става най-добрият програмист в България. Следващият голям състезател е Румен Христов. Сега в световната ранглиста за всички времена за програмисти са тези двама шуменци.

Преди веселата част на празника с минута мълчание всички отдадоха почит на Антон Моллов, чието име носи голямата зала на школата. Преподавателите отрониха по сълза за достойния учен. А най-малките ученици се вторачиха в номинациите, обявени от преподавателката Валентина Дянкова.

Иван Ганчев

Гости и домакини се посмяха с титлите. Марин Йорданов е „изгубен в превода”,  Ростислав Славов е „шемет”,  Иван Ганев „ветеран в професията”, Ферит Тамеров е „биг бос”, Емануел Шкодров е „заплес” и т.н.

Смях, тържествено запалване на свещичките и сърдечни прегръдки. Защото математиката е не само числа, а игра за умните и перспективните хора на новото столетие. Това са децата на новото време, които ще програмират битието на човечеството и ще ни пренасят в непознати измерения.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име