23 православни храма в област Търговище бяха проверени от пожарникарите в навечерието на Великденските празници. С църковните служители е обсъдена оптималната организация за осигуряване на пожарната безопасност по време на празничните служби, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Осъществен е контрол относно условията за успешна евакуация, както и по отношение изправността на електрическите инсталации и отоплителните уреди. С превантивна цел със служителите на храмовете са проведени инструктажи относно използването при нужда на уредите за първоначално пожарогасене и е акцентирано върху необходимостта от спазването на противопожарните правила с цел недопускане на задръствания от хора и на затваряне на евакуационните изходи в храмовете. Съставено е едно разпореждане за отстраняване на неизправности в отоплителен уред в една от църквите.

Огнеборците съветват гражданите при влизане в църквите да обърнат внимание къде са изходите и какви са възможностите за евакуация в случай на пожар.  С цел гарантиране на максимална безопасност по време на празничните литургии входните врати на храмовете следва да останат отворени.

По време на провеждане на великденските служби в храмовете в градовете и в по-големите села на областта ще бъде обезпечено дежурство на служители на пожарната.  В тези часове, когато се очаква събирането на много хора на едно място да бъде най-голямо, 8 служители на дирекцията ще бъдат на разположение на място в непосредствена готовност да окажат помощ, ако е необходимо.

Специалистите по пожарна безопасност напомнят, че при посещение в църковните храмове гражданите трябва да бъдат внимателни при боравенето със свещи, които по време на църковните церемонии, създават потенциални предпоставки за възникване на пожари. Ако обаче всеки пази от пламъка най-близко стоящите до него хора, вероятността да пламне нечия дреха или коса намалява, категорични са специалистите. Същевременно в църквите трябва да бъде осигурено събирането на догарящите свещи от свещниците. Необходимо е гражданите да проявяват бдителност и при паленето на свещи в домовете си. Те никога не трябва да бъдат оставяни  да горят без надзор, дори ако хората са в съседната стая, защото пламъкът лесно се прехвърля от един предмет на друг, а последиците, до които може да доведе един евентуален пожар, могат да бъдат изключително сериозни.

При инцидент гражданите трябва незабавно да потърсят помощта на огнеборците, като сигнализират на тел. 112.

снимка ОД на МВР Търговище

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име