Десетки котки са окупирали ул. "Марин Дринов" в центъра на Шумен и разнасят бълхи и болести, оплакват се живеещите там. Снимки Радиан.бг

Бълхи и отвратителна миризма тероризират от години живеещите на улица „Марин Дринов“ в идеалния център на Шумен.  Малката пресечка до магазин Детски свят се е превърнала в импровизиран приют за бездомните котки в района и хората са принудени да търпят всички „екстри“ от подобно съжителство, оплакаха се живеещите там.

Вече няколко години жена от квартала – почитателка на котките, събира уличните животни, като им поставя кутии с храна навсякъде по тротоарите.  В резултат на нейното „милосърдие“ малката пресечка е окупирана от десетки котки, а в последно време привлича и бездомни кучета.

Мръсни пластмасови кутии с отблъскващи останки от храна се търкалят по тротоара

Сега буквално на две крачки от централния булевард „Славянски“ могат да се видят отвратителни гледки – гнусни остатъци от храна по тротоарите, мръсни пластмасови кутии с някаква помия, поставени край сградите, раздърпани опикани кашони, предназначени за легла на котките.

А от вонята, която се разнася в началото на пресечката, буквално могат да ви се насълзят очите, особено в горещите дни. „Тези котки са непрекъснато разгонени и препикават всичко в квартала – входните врати, къщите, дворчетата. Направо не се издържа от гадната миризма!“, оплакват се живеещи на улицата.

Минисметище в центъра. Тук сред боклуците спят уличните животни, а до задната гума на колата любопитно ни наблюдава една от местните котки.

Непосредствено зад заведението „Мултифейс“ има малко пустеещо място, което е превърнато в мини сметище. Там сред всякакви боклуци обикновено нощуват уличните животни. Докато обикаляме района, под кашоните се промъкват любопитните муцунки на няколко котки, които изобщо не се плашат от хората. Напротив, явно очакват да бъдат нахранени и са готови да се отъркат в краката ви.  Ако не ви е страх от зарази и паразити, може и да ги погалите. Така правят обикновено чужденците, които лятно време приемат уличните животни като местна екзотика и се скъсват да им правят снимки, ядосват се местните.

Кутиите с храна за уличните животни са навсякъде

С топлото време идва и друга „радост“, донесена от котките – бълхите, почти ежедневие за този централен район на Шумен.  Не смеем да си пуснем децата навън, защото се връщат с бълхи, негодуват хората. Те няколко пъти са разговаряли със своята съседка и са се опитвали да я убедят да престане да храни и да събира уличните животни, но без резултат.  Какво трябва да направим, да се бием ли, питат риторично живеещите на улицата и търсят помощ от институциите.

Оказва се, че в местните наредби има огромна празнота точно за бездомните котки, показа нашата проверка. Въпросът с всички безстопанствени животни, включително и котки, е бил регламентиран в старата общинска наредба, която е била в сила до 2009 г.  Тогава обаче е приета нова наредба за отглеждане на кучета, която урежда само проблемите с бездомните кучета.  Всички други безстопанствени животни в момента са извън обхвата на законодателството и инспекторите по наредба 1 няма как да реагират, ако става въпрос само за котките.  Но ще бъдат в пълното си право да наложат санкции, щом са намесени и бездомни кучета.  А такива вече обикалят по уличката.

Съгласно чл. 16, ал 1., т. 4 от Наредбата за отглеждане на кучета /официалното й наименование е дълго поне три реда, б.р./, е забранено храненето на бездомни кучета на обществени места, както и приютяването им във входовете и прилежащите територии на жилищните сгради.  Живеещите на ул. „Марин Дринов“ трябва да подадат сигнал до общината и инспекторите ще се намесят по най-бързия начин, обясниха експерти по Наредба 1.  На първо време общинските служители ще се срещнат с жената, която храни улични животни и ще я предупредят, че нарушава местните наредби, а ако случаите продължат, ще й наложат санкции.

А ние се надяваме проблемът най-после да бъде решен, преди бълхите да са превзели тази централна част на града. Междувременно местните законодатели могат да попълнят пропуска в общинските наредби, защото бездомните котки не обитават само центъра на Шумен…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име