Мустафа Мустафов с приятели от университета. Снимки Радиан.бг

В регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” снощи беше открита фотоизложбата „Светлините на града” на младия фотограф Мустафа Мустафов.  Тя е организирана с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура” в рамките на проекта „И библиотеката – сцена за млади”.  Идеята е да се популяризира таланта и творчеството на интересни и силни дебютиращи творци в подкрепа на тяхната разпознаваемост в общественото пространство и на професионалната им реализация, а заедно с това да утвърди ефективни практики за маркетинг на културата и образованието като аспекти на библиотечната дейност.

Мустафа Мустафов е роден през 1994 г. в село Могилец, община Омуртаг, където завършва началното училище. Продължава основното си образование в съседното село Врани кон. Дипломира се в строителната гимназия в Търговище. След това отива за една година при семейството на сестра си в Германия, където работи в търговията с плодове и зеленчуци.  Връща в родината и в момента  завършва образованието си в специалност „Журналистика” на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Нощна алея

Пред нас той сподели: „Исках да стана  фоторепортер. Аз не съм професионален фотограф. Аз съм любител. Първият ми фотоапарат „Сони” беше подарък от моя вуйчо в Германия – една малка сапунерка. Отидох там, работих, събрах пари и си купих сериозна техника. Искам да завърша магистратура по специалността „Фотография и реклама” в нашия университет. През 2015 г. организирахме фотоизложба с доцент Юрий Проданов в Младежкия дом. Освен мен, включи се колежката Валерия Юриевна от Молдова. Обичам черно-бялата фотография. Учител ми е професор Пламен Шуликов. Харесвам снимките на военните фоторепортери на Ройтерс. Мечтата ми е да обиколя света като фоторепортер на свободна практика. Привлича ме уличната фотография, репортажът. Провокират ме лицата на хората, техните настроения. Смятам да работя в Германия и да пътувам за снимки в Близкия Изток. Говоря немски, ще уча и арабски език с тази цел”.

Колегите от университета дойдоха да поздравят младия фотограф

Миналата година Мустафа Мустафов организира първата си самостоятелна фотоизложба „Лицата на Истанбул”, представена също в библиотеката. Виждаме го често на културни събития в Шумен.

Фотоизложбата „Светлините на града” на студента-фотограф беше открита от художника Бехчет Данъджъ.  Младият автор благодари на своите преподаватели и обеща, че дори да живее в чужбина, чрез снимките си ще остави част от себе си в България.

Мустафа Мустафов с Бехчет Данаджъ

От името на катедра „Журналистика и масови комуникации” доц. Юрий Проданов връчи подарък на своя възпитаник с пожелание да открива светлината във всеки човек.

Проф. Пламен Шуликов припомни, че на приемния изпит в университета Мустафа Мустафов пристигнал с фотоапарат и казал, че иска да учи, за да стане фотограф. А на желанието му да бъде военен фоторепортер преподавателят му напомни, че много фоторепортери са загинали на бойното поле. Всички обаче вярват, че студентът ще се занимава с репортерската работа сериозно. Дори след години Мустафа Мустафов окончателно да се установи във Франкфурт, където светлините на града са по-примамливи от нашия Шумен, със сигурност ние ще се гордеем, че е започнал фотографското си приключение в града под Илчов баир.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име