Дворът на ДГ "Снежанка", класиран на първо място при детските градини. Снимки община Търговище

На заключителния концерт за Седмицата на Земята снощи в Търговище бяха обявени победителите в конкурсите на общината за най-привлекателно околоблоково пространство и надпреварата „Нашият екодвор“ за учебните заведения в общината.

Призьорите награди заместник-кметът Митко Панайотов, който изрази удовлетворениe от ангажираността на участниците към поддържането на чист и естетичен вид на площите около жилищните им обекти и учебните заведения.

Димитринка Тодорова е победител с най-красиво околоблоково простанство

Победител в конкурса за най-привлекателно околоблоково пространство е градината на ул. „Трапазица“ № 12.  Тя се стопанисва от Димитринка Тодорова, която полага усилия всяка година да разширява площта на изградената и поддържана територия. В градината има кътове с рози, луковични и многогодишни цветя.  Поставена е пейка и ограда от рециклирани материали, което се поощрява според регламента на конкурса.

Второ място в конкурса за Огнян Рашков

Второто място е за околоблоковото пространство на ул. „Скопие“ № 17, за което се грижи Огнян Рашев.  Трета е класирана градината в кв. „Запад“ 1, бл. 5, вх. Б, поддържана от Еленка Никова.  Отличените получиха парични награди от по 200, 150 и 100 лв., които трябва да използват за облагородяване на околоблоковите пространства.

В конкурса „Нашият екодвор“ бяха раздадени награди в две категории – за детски градини и училища.

Зоокътът на училището в Голямо Ново

При училищата първенец е ОУ „Георги С. Раковски“, с. Голямо Ново.  Учениците, заедно с техните родители и училищното ръководство, полагат много усилия за поддръжката на двора и пространството около училището.  Те са създали екопътека от двора до гористата местност в близост до учебното заведение.  В дворното пространство има и опитно поле, където се засаждат билки и луковици. Създаден е и зоокът с декоративни птици. Поставени са хранилки и кошчета за разделно събиране на отпадъците.

Второто място е за ОУ „Христо Ботев“, с. Макариополско, а третото за СУУУС “Свети Иван Рилски “, гр. Търговище. Отличените ще получат като награда декоративна растителност, която да засеят в дворовете на учебните заведения.

Награждаване на ДГ „Снежанка“

Първото място при детските градини е за ДГ №7 „Снежанка“, заради чистия и естетичен вид на дворното пространство. Там са обособени екокътове, поставени са хранилки за птици от отпадъчни материали. Детското заведение участва в дейности и инициативи, свързани с екологичното възпитание на децата, което е и едно от условията в конкурса.

На второ място е класирана ДГ №2 „8 март“, а на трето ДГ №11 „Звънче“ със сграда „Славейче“. Наградите за детските градини са предметни.

Концертът, посветен на „Седмицата на Земята“, се проведе пред сградата на община Търговище на пл. „Свобода“. В него взеха участие певчески и фолклорни групи от Центъра за подкрепа за личностно развитие – ОДК Търговище и музикална школа „New Voices“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име