Община Шумен ще раздаде безплатно 12 000 стръка цветя на гражданите, за да си ги засадят в междублоковите пространства и градинките около домовете. Това съобщи кметът Любомир Христов. Разсадът се произвежда в общинската оранжерия и ще бъде готов след около 15 дни.  Тогава от кметството ще направят график за раздаване на цветята и ще обявят откъде могат да се получат.

В Шумен ще бъдат раздадени около 7 000 стръка цветя, а останалите 5 000 ще се предоставят на хората от селата. Гражданите ще могат да избират между петунии, бегонии, далия и невен, които да засадят край домовете си.

Междувременно в града започна засаждането на храсти и цветни алеи в обществените градини и паркове. В момента се подновяват цветята в Градската градина, след това ще бъде направено ново цветно оформление пред общината, в градинката пред полицията и на площад „Оборище“.  Ще бъде довършена и алеята между двете платна на ул.  „В. Друмев“, която ще се поднови до Пети полк по начина, по който беше оформена в началото на улицата.

За обновяване на зелените площи в Шумен са предвидени около 30 000 лв., съобщи Любомир Христов. По този повод кметът призова любителите – градинари да не крадат цветя от обществените градинки. „След като засадихме новите цветя, забелязах няколко баби да изтръгват коренчета и да си ги прибират в чантите. Моля ви, кажете им да не крадат цветята, ще им дадем безплатни“, обърна се кметът към журналистите.

Ето къде ще се обновяват зелените площи:

Вече завърши прочистването и оформлението на храстовата растителност на кръговото кръстовище на площад “България” пред Паметника на съветската армия. Най-силно компрометирано е зеленото пространство пред общината. Растителността там е  засадена преди близо 40 години заедно с построяването на сградата и за съжаление по-голямата част от храстите са изсъхнали. Те ще бъдат подменени и ще се оформят нови зелени композиции. Предстои и изграждането на поливна и осветителна система.

Приключва изграждането на голямата цветна фигура в Градската градина. Предстои аранжиране на нови цветни композиции около паметника на Вела Пискова на входа на градината, пред Народното читалище “Тодор Петков”, пред Банка Пиреос на площад “България”, пред Регионалната библиотека “Стилиян Чилингиров”, до сградата на полицията и пред хотел „Мадара“, в Градина „Елеонора“  и на площад “Оборище”. Поетапно всички останали цветни и тревни площи също ще бъдат обновени. На по-късен етап, когато пролетните цветя преминат, те ще бъдат подменени с летни.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име