17 май 2018 г. Работниците от шуменския екарисаж протестират пред областната управа срещу заповедта на ОБДХ. Хората са убедени, че предприятието се съсипва умишлено по поръчка на конкуренцията. Снимка Радиан.бг,архив

В момента е в ход организирана схема за ликвидиране на екарисажа в Шумен, за да се осигури пазар за инсинераторите. Съвсем умишлено съсипват шуменското предприятие, въпреки че то е покрило международните стандарти за качество и безопасност, а целта е да прехвърлят поръчките на конкуренцията. Това обвинение отправи собственикът на екарисажа в Шумен Мирослав Александров, който днес беше с работниците си на поредния протест пред сградата на областната администрация. Според  запознати, дейността по изгаряне на животински отпадъци е за милиони левове годишно, така че битката за преразпределяне на пазара ще бъде ожесточена.

Припомняме, че екарисажът беше затворен със заповед на регионалната дирекция по безопасност на храните /ОБДХ/ от 4 май. „По закон не можем да обжалваме тази заповед в съда, затова настояваме да се състави комисия, която да дойде в предприятието и да види, че забележките на ОБДХ не отговарят на истината“, настоява Мирослав Александров.

Мирослав Александров

Той отхвърли като абсолютно неверни изтъкнатите от директора на ОБДХ д-р Катя Райкинска мотиви, че в екарисажа няма проследяемост на продукцията. „Ние разполагаме с протоколи, подписани от служители на д-р Райкинска, които категорично твърдят, че има проследяемост“, заяви собственикът на предприятието и обвини шефката на ОБДХ, че дава подвеждаща и заблуждаваща информация.

Нарушенията, които ОБДХ е открила в екарисажа и които са използване като мотиви за затварянето му, са абсолютно нелепи, каза Александорв и посочи, че забележките били за намерени паяжини в едно помещение и за дупки в стената в друго помещение. „През нашето предприятие са минали седем европейски комисии, които винаги са ни давали отлични оценки. Ние сме покрили няколко международни стандарти за качество и безопасност. Възможно ли е при тази фактология ОБДХ да каже, че екарисажът не отговаря на изискванията! Намирате ли го за нормално!“ попита риторично собственикът на затвореното предприятие.

Той се възмути, че от ОДБХ искат регистрация на екарисажа по закона от 2002 г., а предприето е пуснато в експлоатация през 1985 г. по съвсем друг закон. Всички тези документи се пазят и са представени на д-р Райкинска, която обаче ги е заключила и не ги показва!, заяви пред журналисти Мирослав Александров.

Битката е за 5 милиона лева годишно

Разковничето на всичко случващо е в конкуренцията на инсинераторите, заяви собственикът на екарисажа. Той поясни, че съгласно европейския регламент и закона за ветеринарно медицинска дейност инсинераторите могат да работят на пожарен принцип, т.е. при остра необходимост. „Такава необходимост обаче ще възникне, само ако нямаме екарисажи. Затова сега съвсем умишлено затварят двата екарисажа в България – във Варна и в Шумен, за да дадат работа на инсинераторите. Това е една организирана схема“, коментира Мирослав Александров. Попитан за приходите на екарисажа, той обясни, че по договори с обществени поръчки предприятието е усвоявало между 3,5 и 5 милиона лева годишно, за които сега явно се борят конкурентите.

Александров отхвърли всякакви спекулации за политическо участие в предприятието му. При нас всичко е абсолютно чисто, имаме пълен архив документи и всеки може да види, че екарисажът няма политическа подкрепа или финансиране, заяви собственикът на фирмата.

На въпроса какво се случва в този период, когато и двата екарисажа в България са затворени и как се унищожават животинските трупове, Мирослав Александров отговори, че те най-вероятно се заравят в земята, което е абсолютно незаконно.

Попитан дали вече не му е отправена оферта за купуване на фирмата, Александров каза, че още няма такива оферти, но като гледа как вървят нещата, вероятно в скоро време ще получи.

Собственикът на предприятието и част от протестиращите работници се срещнаха със заместник-областния управител Петко Шаренков, който в момента изпълнява ролята на титуляр поради отсъствието на областния управител. След срещата Мирослав Александров благодари на зам. областния управител. „Той е добронамерен, разбира нашите проблеми и се ангажира да ни съдейства за разрешаването им по най-бързия начин“, коментира собственикът на екарисажа.

От своя страна Петко Шареков обясни, че към настоящия момент областната управа като институция няма правомощия да се намесва в спора между предприятието и ОБДХ. „Призовах ги да изложат проблемите си писмено и това писмо ще бъде придвижено от областния управител“, заяви Шаренков и допълни, че диалогът с протестиращите е бил позитивен и конструктивен.

Протестиращите работници ще изчакат няколко дни и ако няма резултат от исканията им, ще търсят защита на правата си в Брюксел. „Аз нося документ от Европейската комисия, който регламентира нашите права, само че някои хора тук не искат да го четат. Ако не можем да защитим правата си в България, ще протестираме в Брюксел“, заяви Мирослав Александров. Той обаче се надява, че проблемите ще се решат тук, без да ги изнасяме зад граница. Познавайки все пак българската действителност, можем да прогнозираме, че решаването на проблемите зависи от факта кой стои зад инсинераторите…

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. […] Екарисажът е затворен от април 2018 г., след като със заповеди на директора на ОДБХ – Шумен бяха заличени дейностите на предприятието и бяха обезсилени удостоверенията за регистрация на обекта, собственост на фирма „Брамас – 96“.  Малко след това работниците излязоха на протести пред Областна администрация, включиха се и в националните протести на животновъдите, но предприятието остана затворено до окончателното решаване на спора в съда. „Умишлено съсипват предприятието, в момента е в ход организирана схема за ликвидиране на екарисажа в Шумен, за да се осигури пазар за инсинераторите“, заяви тогава пред журналисти собственикът на екарисажа Мирослав Александров и подчерта, че шуменското предприятие е покрило международните стандарти за качество и безопасност https://radian.bg/2018/05/17/sobstvenikat-na-ekarisazha-umishleno-sasipvat-predpriatieto-shte-protest… […]

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име