Полицията в Шумен въвежда засилени мерки за сигурност във връзка със започващите абитуриентски балове, които ще се проведат в града на 24, 25 и 26 май. От утре започва специализирана полицейска операция, съобщиха от областната дирекция на МВР.  За да не се допускат инциденти в празничните дни, ще бъде засилен контролът на пътното движение при организираното придвижване на абитуриенти.

Целта на операцията е да се осигури добър обществен ред при провеждане на баловете.  Полицейски служители ще регулират движението на кръстовището на бул.“Славянски“ с ул.“Карел Шкорпил“, на ул.“Цар Иван Александър“ с ул.“Панайот Волов“  и на пл. „България“ в трите празнични дни. Охрана на обществения ред ще има и в района на паметник „Създатели на българската държава“ в ранните сутрешни часове.

Проведени са срещи с училищните ръководства и са обсъдени мерките по безопасност- пожарна и на обществения ред, както и безопасността на движението във връзка с абитуриентските балове и публичните прояви, свързани с честването на Деня на българската просвета и култура. Проведени са разговори с организаторите на екскурзии за абитуриенти с цел недопускане на инциденти. Създадена е организация за проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзиите, като водачите ще бъдат специално инструктирани. Проверки ще бъдат извършвани в районите около увеселителните заведения през в нощта на баловете. Проведени са разговори с охранители на нощни заведения като са дадени указания да се  затегне пропускателният режим и да не се допускат младежи с агресивно поведение, във видимо  нетрезво състояние, за да няма нарушения на обществения ред.

Пътна полиция напомня:

През 2017 г. по време на абитуриентските тържества са установени повече от 400 нарушения на водачи на превозни средства (ПС), превозващи абитуриенти, или на пътници в ПС. В над 90 от случаите участниците в движението по пътищата не са използвали обезопасителни колан, а в повече от 10 случая – предпазни каски. Установени са над 60 случая на неправилен превоз на пътници. В 10 случая водачите са били неправоспособни. Взети са повече от 440 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги шофьори, извършили нарушения на ЗДвП. Регистрирани са 6 ПТП с участието на ПС, превозващи абитуриенти, при 4 от тях водачите са били абитуриенти.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:

Спазвай Закона за движението по пътищата

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Мисли за собствената си безопасност

Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план! Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение на по време на баловете е свързано с  управление с несъобразена или превишена скорост; неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора; извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно; отнемане на предимство; преминаване на червен сигнал на светофара; управление от неправоспособни водачи; управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози

Празнувай, но се контролирай

Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност.Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението, но оставят повече спомени.

Намери си шофьор за бала и след него

Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен.

Не шофирай след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112 

Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора, които ще ти помогнат по всяко време.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име