Хиляди деца от детските градини, ученици, студенти, преподаватели и граждани се включиха в празничното шествие в Шумен по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Празничните колони бяха водени от ученици с иконата на светите братя Кирил и Методий, следвани от Градския духов оркестър. В началото на шествието застанаха кметът на града Любомир Христов и неговите заместници, областният управител проф. Стефан Желев, депутатите Димитър Александров и д-р Румен Генов.

След това под тържествените звуци на химна на българската просвета „Върви, народе възродени“, по централния булевард славянски преминаха блоковете на всички детски градини и учебни заведения в града, както и на шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, и на военния факултет.

Предвождани от флаговете на учебните заведения, от собствени мажоретни състави, барабанчици и духова музика, децата и учениците на Шумен дафилираха под аплодисментите на стотици граждани.

 

Шуменски ученици дефилират с ленти „отличник“ на 24 май

По-късно на откритата сцена на площад „Освобождение“ кметът Любомир Христов и председателят на общинския съвет проф. Борислав Беджев тържествено връчиха наградите на Шумен в системата на образованието и науката за 2017 г.  На сцената под аплодисментите на гражданите се качиха победителите в 10 категории:

Ученик на годината – Петър Ангелов, 12-ти клас, ПМГ „Н. Попович“

Учител на годината в предучилищното образование – Събинка Байнова, старши учител в ДГ „Конче Вихрогонче“

Учител на годината в начална степен – Димитринка Рачева, учител в СУ „Йоан Екзарх Български“

Директор на детска градина – д-р Евгения Цветанова, директор на ДГ „Братя Грим“

Директор на училище – Марияна Йорданова, директор на шесто ОУ „Еньо Марковски“

Награда за принос в хуманитарните и педагогическите науки – проф. Соня Илиева, преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“

Ученическа формация – ученическият отбор на Школа А&Б

Педагогически колектив в предучилищното възпитание – ДГ „Пролетна дъга“

Академичен и научно-изследователски колектив в системата на висшето образование – сборник „Приносът на възрожденците за читалищното дело“, съставител проф. Кина Вачкова

Юридическо лице – Фирма Ал и Ко

След церемонията на пл. „Освобождение“ започна спектакълът „Споменът за утре“ на трупата на Нешка Робева.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име