Първата бойнсай градина в Шумен можете да видите в музейния комплекс Авшарян. Снимки Радиан.бг

Мини-лозичка на повече от 100 години е най-старото растение в първата бонсай градина, която беше открита днес в Шумен.  Вековната лоза е талисманът на уникалната експозиция от близо 80 дръвчета в саксии, която е събрана от шуменеца Радко Колев.  Бивш офицер, Колев се запалил по изкуството бонсай още преди 25 години и е огледал и събрал прекрасни иглолистни и широколистни видове. Днес той дари колекцията си на Шумен и създадената от него бонсай градина може да бъде разгледана всеки работен ден в двора на музейния комплекс Авшарян на ул. „Стара планина“ 2.

Тази вековна лозичка е най-старото растение в градината

Градината е разделена на две части – иглолистни и широколистни дървета.  От широколистните има липа, бряст, дрян, лоза, маслина, кестен, джанки, люляци, гинко билоба, акация, череша, а от иглолистните можете да видите бор, смърч, туя.  Някои от дръвчетата вече са отрупани с плодчета за радост на децата, които с удивление разглеждат миниатюрните ябълки, сливи и череши.

Сливата вече е отрупана с плодчета

Атрактивната бонсай градина днес беше открита с кратка церемония, на която дойдоха кметът Любомир Христов, областният управител Стефан Желев, много граждани и приятели на Радко Колев.  Създателят на градината, който ще продължи да се грижи за нея и в бъдеще, благодари на община Шумен за предоставената възможност да осъществи идеята си.

Радко Колев

Изкуството бонсай е възникнало 2000 години преди новата ера в Китай, след което е пренесено в Япония и почти всички източни държави, а в Европа идва през 18-19 век.  В България бонсаят дойде през 70-те години на миналия век, тогава ентусиасти като мен започнаха да се интересуват от него, обясни Радко Колев.

 

Въпреки че за 25 години той е отгледал десетки дръвчета, Колев не ги продава, а предпочита да ги дари на Шумен и на своите съграждани, за да им се радват всички. Сред колекционерите на бонсаи има дръвчета, които достигат цена над 30-40 000 долара, обясни Колев, а кметът Любомир Христов допълни, че рекордът принадлежи на японски бонсай и е 1,5 милиона долара.

Кметът Любомир Христов благодари на Колев за атрактивната градина

За да отгледаш такава градина изисква голяма отдаденост, заяви Радко Колев, попитан какво е необходимо за отглеждането на бонсаи. Най-трудно се гледат дръвчетатау които не са от нашия климатичен пояс. Особено през зимата за тях трябват специални грижи, за да преживеят и напролет да бъдат извадени пак в природата, разказва създателят на градината.  Кметът Любомир Христов му благодари за атрактивната градина и му предложи да изгради школа за бонсай.

Радко Колев заяви за Радиан.бг, че е готов да помага на всеки с опита си, със съвети и практически насоки. „Ще се старая през работните дни да бъда тук от 9 до 17 ч. и да отговарям на въпросите на шуменци, да си обяснявам и помагам за отглеждането на бонсаи“, заяви бившият офицер. Той е създал и страница във фейсбук на бонсай градината, в която има посочени телефони за контакти. Всеки може да ми се обади и да си уговорим среща за разглеждане на градината, каза Радко Колев.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име