Юлияна Дончева е сбъднала всичките си светски мечти. Била е телевизионна водеща, Мисис България, участвала е в модни дефилета, дори я облякоха в екокоприна, за да я направят дама от кралския двор. Така е – камерата я обича, но пък и тя не изпуска нито един от шансовете, подарени от съдбата.

Не стана кмет нито на София, нито на Велико Търново. Беше  едно от най-очарователните лица на НДСВ, после се отцепи с група депутати и направиха партия „Новото време”.   Някога казваха, че царската партия е с най-красивите жени и с най-шумните разводи в парламента и правителството.  Юлияна Дончева се разведе десет години по-късно и намери своето „ново време” в лицето на ММА боеца Станислав Недков, от когото роди син на върха на своите 50 години.  Признава, че рекордът за  късното майчинство подобрила Елена Йончева, която на 51 години станала майка.  Синът от първия брак на Юлияна Дончева е на 21 години и нищо чудно скоро да я на направи баба.

Всичко това си припомнихме, когато шуменката гостува в регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров”, за да представи първата си книга „Код червено: Моята истина за храната”.  Елегантният й силует беше най-добрата визитка за авторката, която е познала себе си и чрез личния си опит ни провокира да преоткрием своя метаболизъм в името на здравето. Останалото е просто стил на живот, ако си упорит да следваш правилата.

На всеки от нас трябва да му светне червената „аларма”, че ядем безкритично, че пазаруваме неграмотно, че сме се оставили по течението на масовата употреба на консерванти, оцветители, подсладители, фалшиви храни.

За нашите читатели Юлияна Дончева сподели, че засега е загърбила политиката, модата, авторските телевизионни предавания. Решила е да пише книги. Има някакъв много малък страничен бизнес в модния бранш, гостува в тв предавания, посещава светски партита.  Спортният дух на съпруга й Стъки я прави силна и организирана. Писането явно я увлича, а и тя все още не е разказала всичките си лични истории за храненето, както и научните анализи, с които подкрепя съветите си.

Книгата на Юлияна Дончева събра шуменци от различна възраст

Как да се променим физически, т. е. емоционално? Нали софтуерът е преди всичко в главата ни, а здравето отвътре личи и отвън. Юлияна Дончева каза: „Моят интерес към храненето е много отдавна. След раждането на втория ми син дори имах идея за телевизионно предаване. Ползвах опита и на моя съпруг Станислав Недков, който е спортист.  Разделителната линия е дали една храна е чиста или не е. Гладът, диетите, залитането по вегетарианска или месна храна са крайности, които водят до стрес в организма. Моят дядо живя 105 години, като ядеше всичко. Правило №1 е: слушайте собствения си организъм, от какво той има нужда. За да не качваме килограми, най-важна е последователността, по която приемаме продукти. Въглехидратните храни са в менюто от сутринта до обед, за да имаме време да ги разградим. Вечерта да направим по-ранно хранене към 18 часа с храни на протеинова основа /с животински произход/, но в по-малки количества. Трябва да премахнем пакетираните преработени храни /бисквити, солети, чипс/. Не трябва да забравяме нашите традиционни български храни като туршията, сланинката, боба. Да не ставаме поклонници на чуждата кухня – суши, паеля, киноа, чия…”

Коя е формулата на Юлияна Дончева за дневния й хранителен режим? Сутрин на гладен стомах да сме физически активни  – тичане, колоездене, велоергометър у дома. Тогава организмът изразходва натрупаните в тялото мазнини. Ако сме яли преди тичането, енергията ще дойде от храната, а не от енергийните ни запаси.  После се изпива чаша топла вода, която да отведе токсините от организма. След това нищо не се яде 30 минути. Идва ред на лека закуска – кофичка кисело мляко с ядки /арония, годжи бери/. Може и нещо друго, разбира се. На обяд консумираме салата. Следобед ядем плод. Вечерята е порция прясно месо /риба/ на скара със салата.

Да пием преструктурирана вода с по-висока алкалност, тъй като 90 процента от храните са с висока киселинност – причина за болестите. Това са предимно месо, кафе, захар, хляб … На пазара вече се предлага бутилирана вода с ph 8,5-9 единици. Тя извежда отровите от организма.  Алкални храни са предимно зеленчуците.

Най-ценният съвет на Юлияна Дончева е да четем етикета. Масово млечните продукти се правят със сухо мляко. А и да си спомним, че хиляди крави у нас се изклаха. От къде животни за автентично българско кисело мляко?… Как се прави тест за определена марка кисело мляко? То трябва да има суроватка, а не да е кремообразно. Вторият тест е да се сложат капки йод в лъжичка кисело мляко. Ако стане лилаво, значи в него има нишесте. Качественото мляко е от щастливите селски крави… Предполага, че ги има в много ферми в нашия край, които са здрави и продукцията е с ветеринарен контрол. Тя пие прясно мляко, позовавайки се на изследванията на руски учен. Противно на други, които твърдят, че белтъка казеин в прясното мляко след 26-та година у човека не се разгражда.

Юлияна Дончева изглежда прекрасно и доказва колко са добри съветите й за храненето

Рибата е полезна, но ако идва от развъдници често съдържа пестициди. Месото трябва да е прясно. Юлияна Дончева е обявила война на салами, кренвирши, луканки, които са с много консерванти.

Специално място тя отдели на палмовото масло, което се влага при производството на сирене, кашкавал, бисквити, сладкиши. То е евтино и прави продукта дълготраен. Често на българските етикети в съдържанието пише растително масло, а това е всъщност палмово масло, което употребявано с години препрограмира нашия организъм и започваме да дебелеем.  Палмово масло съдържат почти всички детски храни!

Олиото от рапица е по-евтино и се предлага под друго име на пазара. Представят рапичното масло като модерна мазнина. Рапицата е модифициран генно вид на земеделска култура, създадена за производство на дизелово гориво, смазочни масла, има приложение в производството на лакове, бои, сапуни, каучук. От десетина години тя се сее масово от арендаторите у нас и се произвежда олио от нея. Но изписва ли се на етикета това? Какво олио купуваме? Българско или вносно и кой пропуска истинското съдържание на кулинарната мазнина в бутилка? Заради добрата доходност тя е на европейския пазар, а българските земеделци получават евросубсидии, но трябва ли тази молекулярна генетика да бъде на българската трапеза, питаме ние?

Юлияна Дончева припомни, че пчелният мед не трябва да се използва при готвене, защото губи лечебните си свойства.  Същото е и със зехтина, който да остане овкусител само за салатите. И двата продукта при готвене на печката стават канцерогенни. „По-добре е да готвим със свинска мас, отколкото със зехтин! Кравето масло може да се топи на бавен огън, за да се обере белтъка, да се пречисти” – допълни Юлияна Дончева.

Тя предпочита пълнозърнест хляб или хляб от лимец /дивата пшеница/.  Яде и хляб с квас.

Авторката поясни термина „интермитетно хранене” – не приемане на храна около 16 часа. Вечеряме в 18 ч. и ядем на обяд на следващия ден. Някои гладуват 24 часа, съобразно фазите на луната.

„Предпазвайте децата от рекламите! Те се изкушават от вредни храни. Шокиращи са резултатите от изследванията за съдържанието на газираните напитки.  Питате ме за алкохола? Аз никога не употребявам твърд алкохол, но вино – винаги. Чаша червено  или бяло вино на вечеря. Следвам примера на дядо си, защото виното има антиоксиданти. Чувала съм, че малка ракия действа превантивно срещу грипните вируси, когато се пие на гладно преди хранене” – коментира Юлияна Дончева. Тя е ползвала материали на Европейската комисия, която проучва производството на храни в ЕС и тяхното значение за човешкото здраве.

Газираните напитки са компрометирани на пазара от 20 години, но едва сега изследователите ни казват, че за производството им са използвани не захар, а подсладители, които са причина за диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и др. Този бизнес ежедневно трупа печалби за сметка на нашето здраве, защото газираните напитки се произвеждат с оцветители, ароматизатори, подсладители, които объркват биопрограмата на черния дроб, задстомашната жлеза, бъбреците… А как примамват деца и възрастни с лъскавите си етикети!

Авторката се надява на строга регулация на хранителната индустрия у нас. Каквото и да се влага в храните, трябва да е изписано на етикетите, а ние ще решаваме какво да купуваме и да ядем.

Специално място отдели на натриевия глутамат /Е621/, който прави храната много вкусна, но ставаме зависими от нея. Глутаматите са като наркотици, които създават усещането за вкусова наслада, предизвикват изкуствен глад чрез мозъка. Понякога те са маскирани под името „вкусова добавка”, „овкусител”, „подобряване на вкуса”. Наша справка показа, че натриев глутамат се влага при производството на пушени ребра, македонска наденица, желиран  свински  език, всякакви шунки и пушени меса.

Автограф за Живка Иванова – една от роднините в залата

Телевизионното предаване на Юлияна Дончева не става реалност, защото засяга търговските интереси на производителите на храни, вносителите на храни, търговците, които плащат милиони левове, за да намерят клиенти чрез медиите. Книгата й обаче стига до всеки, който иска да е здрав, без да гладува. В нея има още неудобни истини за хранителните продукти на българския пазар, които са не само нетрадиционни, но абсолютно чужди на националната ни кухня, защото сме станали консуматори на индустриална храна.

В момента Юлияна Дончева пише втора книга, която не е свързана с храната. Може би темата ще е още по-емоционална за красива жена, която иска да е не само стилна, но и здрава. А на нея й е позволено да бъде суетна, защото печели публиката с чар и журналистическа честност.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име