Златните деца на Шумен, изпълнителите от "Луди млади" триумфират на Световната купа в Испания. За съжаление, не можаха да се качат на сцената в Шумен

Танцовата формация „Луди млади“ от шуменското средно училище „Сава Доброплодни“ спечели тази нощ златен медал на Световната купа по танци /Dance World Cup 2018/ в Испания. Възпитаниците на хореографа Борис Иванов завоюваха първото място с максимален брой точки с изпълнение на танца „Ширто“.

Тази вечер е гала-концертът на победителите във финалите Dance World Cup 2018, които се провеждат от 22 до 30 юни в испанския град Сиджес до Барселона.  Dance World Cup е световен конкурс по танци за деца и младежи до 25 год.  Всяка година състезанието се провежда в различна държава и се предава на живо онлайн. Участниците се журират от световно признати специалисти в танцовото изкуство.

На световните финали се класират изпълнители, които са преминали успешно националните квалификации.  Тази година за финалите се бориха над 20 000 участници от 54 държави, съобщиха организаторите.  Шуменският състав „Луди млади“ спечели участието си след отличното си представяне на националните квалификации в Пловдив през март.

Ученическият ансамбъл за народни песни и танци на СУ „Сава Доброплодни“ е създаден през 2012 г. от Борис Иванов, който е хореограф и художествен ръководител на „Луди Млади“.  Ансамбълът има многобройни участия и призови места в регионални и национални прояви, а сега безапелационно грабна и световната титла.

Dance World Cup е най-големият и посещаван танцов конкурс  за деца и младежи. Той включа множество състезателни танцови стилове, като класически и модерен балет, джаз и шоу денс, хип-хоп, характерни и народни танци, мюзикъл, степ и други. Във всяка категория има соло, дует, трио, квартет, групови танци, като всяка държава изпраща на световното минимум по 10-15 състави в различни възрастови групи и категории.

Dance World Cup се провежда от неправителствена организация от 2001 г. насам. Миналата година Световната купа беше в Германия и събра над 4200 участници, а през 2019 г. домакин ще бъде България.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. […] „Гордеем се с вас! Вие прославихте нашия град, прославихте България!“ – с тези думи кметът на Шумен Любомир Христов посрещна днес златните момичета и момчета от ансамбъл „Луди млади“, които тази сутрин се върнаха от Световната купа по танци в Испания, където безапелационно спечелиха първото място. https://radian.bg/2018/06/30/zlaten-medal-za-shumenskite-ludi-mladi-na-svetovnata-kupa-po-tantsi-v-is… […]

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име