ФК Волов

Община Шумен провали последния шанс на града да има свой футболен отбор, възмущават се местните спортни дейци. Сега беше шансът ФК „Волов“ да влезе в Североизточната трета футболна аматьорска лига, а общината трябваше да го спонсорира с 30 000 лв., но в последния момент оттегли подкрепата си. „Излъгаха ни, а още по-лошото е, че заблуждават хората и казват, че ние сме виновни“, гневни са футболисти и треньори.

Преди месец ФК „Волов“ отправи молба към общината за подкрепа при създаването на мъжки футболен отбор.  Разчитайки на обещаната от кметската администрация финансова помощ от 30 000 лв., клубът е заявил участие в Североизточна трета футболна лига, а в понеделник ще се тегли и жребият за мачовете.

„Бяха проведени срещи между ръководството на отбора и заместник-кмета Найден Косев, на които той стискаше ръце и казваше, че общината е за идеята и ще помогне за влизането на отбора в Североизточната трета футболна лига“, съобщиха от клуба.  Било е уговорено представители на ФК „Волов“ да присъстват на сесията вчера, когато трябваше да се гласува отпускането на 30 000 лв. за отбора.  Предишната вечер обаче се е обадил председателят на общинската спортна комисия Васил Христов и казал на хората да не ходят на сесия.

А на следващия ден за футболистите избухна бомба – вместо обещаната подкрепа, те чуха, че не са създали необходимата организация и няма да получат никакви пари.  На сесията общинската администрация сама оттегли своето предложение да отпусне финансова помощ за ФК „Волов“. Кметът Любомир Христов заяви, че от месеци се водели разговори с клуба и общината е подкрепила желанието им Шумен да има свой отбор в Североизточната трета футболна група, но клубът не бил готов.  „Клубът не успя да създаде организация, да представи отбор и треньор, така че няма как да им се отпуснат допълнително пари“, каза в сесийна зала кметът Христов.

Заместник-кметът Найден Косев обяви, че общината е чакала до последния момент клубът да представи пълния комплект документи за участие в Североизточната трета футболна група, но така и не ги получили. „Чакахме до 17 ч. на 24 юли, но те не представиха необходимите документи. Поради това считаме, че нямаме основание да разглеждаме искането им за финансиране с 30 000 лв.“, заяви Найден Косев пред общинските съветници и точката беше оттеглена от дневния ред.

Какво се случва? – с този въпрос потърсихме треньора на ФК „Волов“ Стоян Чешмеджиев. Ето и разговорът с него:

-Г-н Чешмеджиев, какво стана в последния момент, че администрацията оттегли искането си за финансова подкрепа? Чухте какво обяснява пред съветниците зам.кметът Найден Косев – че не сте представили документи, че нямате готовност.   

-За мен всичко е постановка! Нашите документи са във Варна, хората ни чакат да теглим жребий как ще играем, а от общината ни излъгаха в последния момент. Вчера всичко беше наред, а днес всичко е коренно различно! И аз не мога да си обясня защо…

-Обвиняват ви, че нямате готовност, нямате треньори.

-Добре де, защо вчера не казаха това! Напротив, вчера при срещата с Найден Косев беше там единият от кандидатите за треньор – Захари Василев. Изобщо не се е поставял въпроса, че няма треньор. Желанието на всички беше сега, когато има възможност, да се опитаме да възродим мъжкия отбол и Найден Косев ни уверяваше в подкрепата на общината, и изведнъж днес изтъква съвсем различна позиция.  Ние също трябваше да бъдем в общината на сесията, а изведнъж се оказа, че няма да ходим. Вчера имахме уговорка да ми се обадят за 10 ч., когато се разглежда точката за футбола, да присъстваме /на сесията, б.р./. Но вечерта се обадиха и ни казаха, че не трябва да ходим.  И в един момент някой ни обвинил, че не сме били в залата.

-В крайна сметка, имате ли готовност за „В“ група?

-Имаме готовност, разбира се! Ще се вземат 4-5 по-опитни футболисти и с юношите ще играем, нали това е целта!  Нали искаме нашите деца, които излизат оттук, да направят шуменски отбор. Не да ходят да играят по селата, а да радват шуменските зрители.

-Сега окончателно ли е провален шансът за мъжки отбор?

-Не е окончателно, но не знам какво ще бъде решението. Имаме една седмица да реагираме. Може би ще търсим пари от други спонсори, без участието на общината. Ако има пари, ще играе отборът, ако не може… Трябваше ни някакъв начален тласък, за да започнем, затова толкова разчитахме на общината, а след това пак щяха да се търсят спонсори. Но за да може да се почне отнякъде ни трябват тези пари, защото няма екипировка, няма топки, няма нищо. А вижте какво стана…

-Защо според вас, общината се дръпна в последния момент? За да си спести тези 30 000 лева ли?

-Не искам да коментирам, вече ми писна всичко, само говорим,но нищо не става и футболът отдавна угасна в Шумен.  Сега мислех, че ще го съживим, ще тръгне малко – помалко  да се възражда, но явно е било утопия. Не знам дали знаете, че от доста време правя футбол и работя без пари… Да си изкарам този набор момчета и ще видя какво ще правя!  Но е жалко, защото шансът да започнем беше сега. Тези момчета, вместо да отидат да играят футбол в мъжки отбор, трябва да ходят по селата или по дискотеки. И знаете какво става нататък – връзката между юноши и мъже се губи и всичко се проваля. Жалко за труда на момчетата!..

-Оптимист ли сте, че може да се намери подкрепа в тази оставаща една седмица?

-Отдавна не съм оптимист, защото нищо хубаво не се случва за футбола. Не може за една зала да се дадат 15 милиона лева, а за едни футбол да не се намерят 30 хиляди лева! Това е луда работа…

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. […] Припомняме, че футболистите разчитаха да получат 30 000 лв. целева помощ  от общината за създаването на мъжки отбор.  Предложението първоначално беше внесено за гласуване на последната сесия, но в деня на заседанието кметската администрация го оттегли с мотивите, че ФК „Волов“ не е представил необходимите документи за окомплектоване на отбора https://radian.bg/2018/07/27/obshtinata-i-sporta-koy-i-zashto-provali-poslednia-shans-da-ima-futbol… […]

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име