РЗОК - Шумен

Заплатите в здравните каси да бъдат повишени от 2019 г., планира Надзорният съвет на НЗОК. Предложението е направено на 13 юли при разглеждане на прогнозата за бюджета на фонда за следващата година по време на заседанието му, разбираме от стенограмата.

Според д-р Йорданка Пенкова, присъствала на заседанието, заплатите трябва да се увеличат, „защото в районните каси е много страшно“.  Ангажиментите на служителите се увеличавали непрекъснато. Нетното възнаграждение на лекар контрольор било 800 до 900 лв. за контрольор на трудов договор.

Григор Димитров – член на Надзора, съобщава, че с въвеждането на електронното здравеопазване през средата на следващата година ще започне разговорът за заплатите в 28-те районни здравни каси и в НЗОК-София. В здравните форуми се води дискусия за щатните служители в НЗОК, където се цитират примери за чиновници, които отдавна са навършили пенсионна възраст, но са се бетонирали в поста си, след нормативните промени в Закона за държавния служител, направени от бившия финансов министър Симеон Дянков през 2010 г.  Най-често цитираният пример е за пресаташе, навършило 67 години, но не може да бъде освободено по тази причина.

Заплатите на служителите в 28-те районни здравни каси се коментират и по повод предстоящата реформа. Идеята на Кирил Ананиев техният брой да бъде намален от 28 на 6 вече е известна. Наш източник твърди, че възнаграждението на директор на районна здравна каса е от 2000 до 3000 лв. според региона, който тя обслужва.

Дали електронното здравеопазване ще намали чиновниците, които издържаме със здравните си осигуровки? Въпросът се поставя от години, защото в момента у нас има 10 000 служители в Министерството на здравеопазването и неговите поделения – 28 регионални здравни инспекции, НЗОК с нейните 28 поделения – РЗОК, Изпълнителните агенции по лекарствата и „Медицински одит”, националните центрове по заразни паразитни болести, по радиационна защита, по обществено здраве, по наркомании, по квалификация в спешната помощ и много още здравни служби… Това обаче не пречи да имаме скандали с ваксините, имунизационния календар, цените на лекарствените продукти, лечението на деца и възрастни в чужбина. А важна подробност е, че здравните и пенсионни осигуровки на тези служители се плащат от държавата, т.е. от нас!

Кой все пак е подкрепил д-р Пенкова за увеличаване на заплатите в НЗОК?  Естествено, д-р Жени Начева – председател на Надзорния съвет на НЗОК, която е казала „Няма как да очакваме контролна дейност при тези възнаграждения“.

Не е ясно дали увеличението наистина ще се състои, тъй като заседанието на Надзорния съвет е проведено на 13 юли, когато д-р Дечо Дечев вече бе номиниран, но още не бе избран за управител на НЗОК, а временно изпълняващ длъжността беше д-р Пенкова.  Всички очакват той да извърши промени в Здравната каса, но заплатите на нейните служители той не е коментирал.

На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 27 юли, се е взело решение здравната реформа да се отложи за 2020 г. най-рано! Плановете си за нея Кирил Ананиев ще пази в тайна по молба на правителството, след като е чуло отчета на здравната каса за полугодието на тази година. Дали няма реформите да отложат актуализацията на заплатите в НЗОК? А може би първо ще се направят съкращенията с преструктурирането на касата и с направените икономии ще вдигнат заплатите на останалите чиновници…

Вероятно за по-късен етап остава въпросът с конкурса за шеф на РЗОК-Шумен, а както подразбираме д-р Йорданка Пенкова е подуправител на НЗОК, макар това да не е отразено в сайта на институцията.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име