Водата от обществената чешма до военния завод „ТЕРЕМ – Хан Крум” в Търговище е спряна поради влошени микробиологични показатели. Това обясни кметът д-р Дарин Димитров в отговор на питане на общинския съветник Десислава Петрова на последната сесия.

Водата от обществената чешма до военния завод се захранва от дълбок сондаж, който е собственост на община Търговище. След проверка на  РЗИ в края на 2017 г. е спряна поради наличие на микроорганизма „псевдомонас аеругиноза“. Предполага се, че наличието на бактерията се дължи на факта, че водата от сондажа се събира в резервоар и застоява там, преди да стигне до чешмата по водопроводни тръби.

Припомняме, че всички терени около сондажа са частни, разпродадени още през 2006 г.  Резервоарът и тръбопроводът се намират на територията на завода и реално достъпът до водоизточника е ограничен.  По тази причина община Търговище е изпратила запитване до управителя на „ТЕРЕМ“ каква е възможността общественият достъп до минералната вода да бъде възстановен.

От завода са обяснили, че резервоарът вече е изчистен и дезинфекциран, но е необходима и подмяна на тръбопровода от него до чешмата. Това ще се случи при наличие на финансов ресурс от тяхна страна. Община Търговище не може да се разпорежда и извършва каквито и да е действия на територията на завода, която е със специален режим и е държавна собственост, а съседните терени, както беше посочено, са частни от близо 12 години.

Чешмата ще бъде пусната само след извършване на проби, чиито микробиологични резултати са в нормите.

Сондажът на извора до военния завод е направен през 1981 г. на дълбочина 1501 метра. Водата извира с температура от 46 градуса, тя е нискоминерализирана и може да се пие ежедневно.  Реално качествата й са като на трапезна натурална вода, заявиха експерти. Препоръчва се при бъбречни и гинекологични заболявания, болести на стомашно-чревния тракт, както и на опорно-двигателния апарат.  До спирането на чешмата, гражданите можеха да си наливат минерална вода в работното време на завода в делничните дни от 8 до 16.30 ч.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име