13 нови заглавия, от които 5 за деца постави през изминалия 162-ри сезон шуменският Драматично-куклен театър „Васил Друмев”.  За екипа най-интензивен месец беше февруари, през който бяха представени 3 премиери. Това съобщи на заключителна за сезона пресконференция директорът на театъра Димитър Димитров.

Най-мащабният проект – „Началото на криворазбирането”, по повод 185 години от рождението и 145 години от смъртта на Добри Войников, беше осъществен с подкрепата на община Шумен и Национален дарителски фонд „13 века България”.

Художествено-творческият състав на театъра се увеличи с 12 души – режисьорите Валерий Пърликов и Максима Боева и актьорите Валентин Василев, Делян Илиев, Джанер Якуб, Димитър Мартинов, Стефания Георгиева, Янислава Линкова, Иван-Александър Дойчев, Ивана Бобойчева, Микаела Берчева и Веселин Иванов.

Общо изиграните представления за сезона са 173.  Най-много – 38 пъти, пред публика е представян детският спектакъл „Цветни вълшебства” от Румен Николов, с режисьор Таня Евтимова.  Броят на зрителите, посетили постановките от началото на годината е 13 964 души, а общият приход е 71 429 лв.

За първи път в практиката на този театър беше проведен кастинг за набиране на актьори за постановката „Началото на криворазбирането”, подчерта директорът на трупата.  Друг подход беше лабораторния подбор, който режисьорът Валерий Пърликов приложи при постановката „Куцулан или Вълча Богородица” от Константин Илиев, спектакъл, който ще се реализира през следващия творчески сезон.

Постановката „Нирвана” от Константин Илиев, с режисьор Максима Боева бе удостоена с две награди от МФ „Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА” 2018 г. – за цялостен спектакъл и за женска роля на Ирина Митева за ролята на Жената.  От участието си в 29-ти Национален фестивал на малките театрални форми, провел се във Враца, постановката се завърна с четири награди: за режисура на Максима Боева, за сценография на Борис Далчев, за мъжка роля  на Александър Евгениев за ролята на Мъжът и за женска роля на Ирина Митева за ролята на Жената.

Спектакълът е номиниран за Творческата награда за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“.

Постановката „Рошльо и комините” от Кина Къдрева участва в 19-то издание на Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” от 14-ти до 18-ти май, както и в VIII Международен фестивал „Куклен театър без граници“, който се проведе от 19-ти до 22-ри май в Москва.

По покана на директора Димитър Димитров бяха осъществени няколко чуждестранни визити, с цел обсъждане на възможности за международно сътрудничество. От 20-ти до 26-ти юни тук бе Павел Викторович Курочкин – художествен ръководител на „Ведогонь-театр” – Зеленоград, Русия. А от 27-ми до 29-ти юни бяха проведени разговори с Лучиан Сабадос – мениджър и Виорел Урсе – технически директор на румънския театър „Мария Филоти” в град Браила.

Предстои в началото на новия сезон участието на театър в няколко престижни форума: постановката „Нирвана” от Константин Илиев ще участва в Международен фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” – Балчик от 14 септември.  Детският спектакъл „Цветни вълшебства” от Румен Николов е селектиран в Световен куклен фестивал „Хармония“ в гр. Пукет, Тайланд от 1-ви до 5-ти ноември 2018 г. Участието е с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, Програма „Мобилност”.

Театърът очаква селекцията на 26-тия Международен фестивал на камерен театър „Ристо Шишков” – Струмица, Македония от 8-ми до 12-ти септември 2018 г., където е подадена заявка за участие със спектакъла „Нирвана” от Константин Илиев; Международен театрален фестивал (ITF) SkupiFestival – Скопие – 24 до 29 октомври с кандидатурата на постановката „Живот в три версии” от Ясмина Реза; Световен фестивал на куклените театри на FMTM – Франция – от 20 до 29 септември 2019 г., където театърът се надява да празнува 20-то издание на фестивала с участието на „Цветни вълшебства” от Румен Николов.

По време на тазгодишното издание на МФ „Друмеви театрални празници НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА” 2018 участваха 13 спектакъла. За първи път в историята на този форум селекционерите бяха двама – Зорница Каменова в направление „Преглед на спектакли” и Катерина Георгиева в направление „Авторски прочит”. За първи път беше проведен и уъркшоп по драматургия с участието на драматурга Константин Илиев и режисьорте Маргарита Мачева и Димитър Димитров.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име