Още в началото на срещата между ФК „Волов“ и кмета на Шумен Любомир Христов, градоначалникът очерта както днешния, така и бъдещия формат на разговорите между общинската администрация и представителите на футболния клуб, като заяви, че повече подобни срещи няма да се провеждат без журналисти. Мотивът му беше, че ако няма журналисти, може да се преиначават както неговите думи, така и думите на зам.-кмета Найден Косев.  Това хрумване на кмета Христов не е нещо ново в работата на шуменската общинска администрация след т. нар. демократична промяна. Още в първия си мандат от 1991 до 1995 г. тогавашният кмет инж. Христо Христов канеше всички журналисти всеки божи ден, когато имаше оперативки с екипа си или срещи по различни теми, засягащи обществения живот на Шумен.

Та по темата на днешната среща между кмета Христов, неговият заместник Найден Косев и ръководството на ФК „Волов“.  След експозето на г-н Христов, думата беше дадена на зам.-кмета по образование и култура Найден Косев, който подробно припомни детайлите на водените между него и представителите на футболния клуб разговори за създаването и участието на мъжки отбор на ФК „Волов“ в Севертоизточната трета футболна лига.  От това припомняне стана ясно, че в продължение на почти два месеца общината и футболният клуб са говорили за едно и също нещо, но не са се разбрали, защото явно са си нямали взаимно доверие.

На 30 май в общината е получена докладна от председателя на ФК „Волов“ Евгений Бонев с искане да бъде подпомогнат финансово бъдещият мъжки отбор на клуба. В отговор на тази докладна на 31 май с писмо до Евгений Бонев, подписано от кмета Любомир Христов, общинската администрация иска да й бъдат предоставени от клуба всички нормативни документи, които да докажат надеждността на проекта „Мъжки отбор на ФК „Волов“. В тези документи, които се изискват и от Зоналния съвет на БФС – гр. Варна, бъдещият мъжки тим трябва да има назначени на трудов договор трима лицензирани треньори, план-сметка за наличието на необходимите финансови средства до края на първенството в Североизточната трета футболна аматьорска лига, както и договори за използването на терени и игрища за футбол. Такива документи и до този момент не са предоставени на общинската администрация. По думите на председателя на ФК „Волов“ Евгений Бонев тези документи той ги е внесъл в Зоналния съвет на БФС – Варна на 25 юли, но не и в община Шумен. Според кмета Христов, липсата на тези документи е била и причината на общинската сесия на 26 юли точката за отпускането на помощ от 30 000 лева за мъжкия отбор на ФК „Волов“ да бъде оттеглена.

В края на днешната среща двете страни си обещаха до няколко дни след получаването на необходимите документи в общината да се срещнат отново, като кметът Христов заяви, че при добро развитие на нещата на следващата сесия през септември той ще предложи на общинските съветници да гласуват отпускането на исканите от ФК „Волов“ 30 000 лева, но с условие те да бъдат предоставени на клуба за последните мачове от първенството.  Това означава, че останалите около 130 000-150 000 лева за издръжката на отбора трябва да бъдат събрани дотогава и да са в наличност, за да гарантират, че първенството за шуменци няма да завърши предсрочно още в третия – четвъртия кръг  тази есен.

Иначе всички присъстващи в един глас заявиха, че са за възстановяване на мъжкия отбор на ФК „Волов“, това което според тях искала и цялата шуменска спортна общественост.  Дотук всичко е добре, но както се казва „дано-дано, ама надали …“

Йордан Йорданов

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име