Бойко Борисов посети индустриалния парк в Шумен, заедно с министрите Владислав Горанов и Николай Нанков. Снимки Радиан.бг

България е остров на стабилност, години наред поддържаме 4 процента ръст на икономиката и в рамките на няколко години разликата ни със съседите стана очевидна – така премиерът Бойко Борисов коментира бизнес средата, след като посети Индустриалния парк в Шумен и се срещна с инвеститорите, открили предприятия в зоната.

Кметът на Шумен Любомир Христов и изпълнителният директор на парка Николай Тончев представиха направените през последните две години инвестиции, а в разговор с премиера предприемачите поставиха проблемите пред бизнеса.

„На първо място те поставят автомагистрала „Хемус“, това е най-важното и второто условие, което поставят, е липсата на работна ръка“, обясни Бойко Борисов. По този повод той коментира, че безработицата в страната вече е паднала под 5 процента и само които не искат, те не работят.  „Тежко е за бизнеса да намира работници и ще мислим в това отношение, но образователната инфраструктура, квалификацията на работниците и най-вече стабилният лев са изключително важни“, заяви премиерът.

Завод „Енпай“

Той разгледа завода за трансформатори на „Енпай“ и заяви, че е доволен от това, което е видял в индустриалната зона. От своя страна бизнесмените благодариха на премиера за помощта, която получават от българската държава. „Инвеститорите обичат спокойствието и сигурността. Тук те я намират, получават и подкрепа от местната власт и правителството“, заяви председателят на надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Индже.  Той съобщи, че е на финала на нова инвестиция за 80 милиона лева и покани Бойко Борисов да открие новите мощности следващата пролет.

Преди това премиерът посети началното училище „Илия Р. Блъсков“, едно от четирите училища в Шумен, които ще бъдат ремонтирани по ОП „Региони в растеж“.

Борисов обеща да осигури средства за нови учебни стаи и физкултурен салон в началното училище, където не достигат класните стаи.  „Щом е за образование, ще го направим“, заяви Бойко Борисов и поръча на кмета Любомир Христов да подготви проект за исканото разширение. Това обичам да чувам – че има повече деца, повече ученици, коментира доволен Бойко Борисов.

Премиерът се снима с учителите от НУ „Илия Блъсков“

Премиерът инспектира и санираните блокове на ул. „Цар Освободител“ в Шумен.

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име