Шуменци участват във възстановката като членове на трета опълченска дружина, командвана от майор Константин Челяев. Снимки Добрин Чайлев

Хиляди българи се събраха днес на историческия връх Шипка, за да отбележат 141 години от героичната Шипченска епопея.  Честванията се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

„Вече 141 години българите гледаме към този връх с преклонение. Но никой не ще го рече по-добре от Вазов – „див чутовен връх“, където български и руски храбреци оставиха костите си, за да възкръсне България“, каза в словото си държавният глава. Президентът подчерта, че и днес хиляди сънародници са на Шипка, за да си припомним как от кървавия мъх е разцъфтял най-светлият национален идеал. „На Шипка всички вие преподавате урок по история на цяла България“, заяви Румен Радев пред огромното множество.

След словото на президента започна възстановка на епичните шипченски боеве от Руско-турската освободителна война.  Традиционната възстановка тази година не беше на Орлово гнездо, както досега, а на самия връх Шипка, където е била разположена централната батарея.

Във възстановката участва национално дружество „Традиция“ с клоновете си от цялата страна.  Общо 250 души от „Традиция“ бяха разпределени в руска армия, опълченци, редовна турска войска, местно население и бежанци от старозагорския край. Шуменският клуб се включи във възстановката с 12 души.  Президентът Румен Радев също изгледа възстановката и след това се ръкува с всеки един от участниците, съобщиха от „Традиция“.

Медицинският пункт.

Честването ще завърши довечера в тържествена заря в Габрово.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име