50 000 регистрирани земеделски производители, които са получили субсидии в общ размер 120 милиона лева през 2017 г., не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях. Това обявиха от НАП, след като в приходната агенция са получени данни от държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии.

Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения, съобщиха от НАП.  Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград.

През седмицата Национална агенция за приходите започва информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г.  Освен с писма по електронната поща, гражданите ще бъдат уведомени и по телефона.  Данъчните ще организират срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски, офисите на НАП също имат готовност да дадат информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

Заедно с уведомленията за корекции, земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.  НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане, напомнят от приходната агенция.  В момента се изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина на земеделските производители.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име