Ансамбъл Мизия

Община Търговище организира празнична програма за Деня на Съединението 6 септември, посветена на 133-та годишнина от съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Сутринта тържествено бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и Търговище, а от 17 ч. на площад „Свобода“ започва концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“.

От 18.30 часа на градската видеостена ще бъде прожектиран филмът „Чия е тази песен?“ на изтъкнатата авторка на документално кино Адела Пеева. Филмът е номиниран от Европейската филмова академия за най-добър документален филм на 2003 г. – наградата „Prix ARTE“ и е носител на 15 други национални и международни награди.

Непосредствено преди прожекцията, от 18 ч. пред сградата на местната администрация гражданите ще могат да се срещнат с авторката и със съпродуцента на филма Слободан Милованович.

Община Търговище ще осигури седящи места за присъстващите. При лоши метеорологични условия, проявите ще се състоят в концертната зала на читалище „Напредък-1864“.

Празничната програма е включена в националния календар „Европейски дни на наследството 2018“, които се провеждат през целия месец септември и са посветени на Европейската година на културното наследство.

Поздравление от кмета д-р Дарин Димитров

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров

Със специален поздрав към съгражданите си по случай празника се обърна кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Ето какво се казва в поздравлението:

Скъпи съграждани, на 6 септември отбелязваме Съединението на България. Факт от историята, вписан от истински патриоти през 1885 г.  Реализиран от волята за единение на род и Родина.  Мащабите, последствията и посланията на този ден будят размисъл.  Провокират ни да търсим и в себе си отговорността за днешния ден, надмогвайки границите на собствените си ограничения.   Съединението и днес означава да обединим амбициите си за по-добър живот, постигнат достойно и отдадено с общите ни усилия.

Честит празник!

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име