Около 1 милиард лева ще бъдат необходими за увеличение на бюджетните заплати с 10 % от следващата година, както обеща вчера премиерът Бойко Борисов. Днес министърът на финансите Владислав Горанова съобщи на брифинг в Министерски съвет, че средствата ще бъдат заложени в бюджета за 2019 г.

Прогнозата за следващата година и очакваните приходи в резултат на увеличението на БВП дават възможност да се предвиди 10 % увеличение на разходите за персонала в цялата бюджетна сфера, заяви финансовият министър. Той допълни, че увеличените на заплатите ще засегне всички служители, които работят в бюджетната администрация.  Очакванията на правителството са това повишение на бюджетните заплати да повлияе положително и за повишаване на другите доходи в страната.

„Ще увеличим с 10 % средствата за персонала и оттам нататък ще се предлагат различни пари за увеличение във всеки сектор. Предвижда се индивидуалното увеличение да бъде съобразено с трудовото изпълнение. Но ще осигурим възможност на всеки ръководител да разполага с 10 % повече средства“, заяви Владислав Горанов.  Той съобщи, че в държавната администрация са заети 433 000 души.

Финансовият министър отхвърли подозренията, че увеличението на заплатите се прави заради предстоящите догодина избори, когато ще има два вота – за Европейски парламент и за местна власт.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име