Ивайло Ганчев

Не е изненадващо, че Ахмед Доган вече официално осребрява дела си от раздаваните от него „порции“ – така лидерът на шуменската организация на Да, България адвокат Ивайло Ганчев коментира скандалната информация, че държавата ще дотира почетния председател на ДПС Ахмед Доган с 27 милиона лева за една година.

Вчера стана известно, че прясно закупената от Доган ТЕЦ „Варна“ ще получава от държавата готови пари, за да поддържа т.нар. ток на склад, т.е. да държи мощностите си в готовност и при необходимост да ги включи в енергосистемата.  В тази връзка „Сега“ припомни, че за последен път студеният резерв е бил активиран преди две години, но тогава част от тецовете така и не успели да „събудят“ машините си, въпреки че са били взели пари, за да ги държат в готовност.  „Тогава станахме свидетели на съществен енергиен дефицит в системата, при който лъснаха крадливи схеми за злоупотреби с резервирани, но нефункционални капацитети“, коментират работодатели, цитирани от „Сега“.

Според публикация в Медиапул, ТЕЦ „Варна“, която ще получи от държавата 27 милиона лева, е била придобита от Доган за 3500 лв.  Почетният лидер на ДПС купи централата от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов, като е платил 1800 лв. на Станислав Папазов за 36 % от акциите и още 1700 лв. на Ивелина Папазова за 34 % от акциите, информира Медиапул.

„Придобиването на дружеството – собственик на ТЕЦ Варна най-вероятно е просто официализиране на отдавна направена уговорка“, коментира по този повод адвокат Ивайло Ганчев и допълни: Не случайно точно преди месец правителството на ГЕРБ чрез управлявания от него Енергиен Системен Оператор даде на ТЕЦ Варна 27 милиона лева буквално за нищо, или за т. нар. „студен резерв“.

Няма никакво колебание КОЙ е истинският коалиционен партньор на ГЕРБ още от първото правителство на Борисов, подчерта в тази връзка шуменският лидер на Да, България.  Той е първият, и засега единствен политик в Шумен, който коментира скандалната сделка.  От вчера, когато станаха известни нелицеприятните подробности покрай държавното финансиране за новата покупка на Доган, и управляващите от ГЕРБ, и опозицията от БСП пазят мълчание.

Припомняме, че още през 2009 г. лидерът и създател на ДПС Ахмед Доган обяви на предизборно събрание в с. Кочан: „Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата. Искам да сте много наясно с този въпрос.“ Изявленията му бяха тиражирани от всички медии и тогава предизвикаха огромно обществено недоволство, но през следващите години се оказа, че Доган не е загубил нито влияние, нито инструментите за разпределяне на порциите…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име