Около 2000 участници се очакват в тазгодишното десето юбилейно издание на Карнавала на плодородието в Шумен, който ще се проведе от 28 до 30 септември.  За организирането на феста община Шумен ще отдели от бюджета си близо 50 000 лв.

Тази година по инициатива на кмета Любомир Христов, карнавалът ще започне по различен начин – с общ концерт на шуменските състави, които през годината са спечелили значими награди. Това съобщи пред журналисти зам. кметът по култура Найден Косев, който представи подробности за карнавала заедно с Красимир Савов и Десислава Златева.

Концертът на шуменските победители – изпълнителите от ансамблите „Луди, млади“, „Шумен“ и „Мадара“, ще се проведе на 28 септември, петък от 17,30 ч. в зала Арена Шумен.  Входът за граждани е свободен.

В 19 ч. на площад „Освобождение“ ще започне концерт на гостуващи състави от Сърбия и Македония и на ансамбъл „Шарено звънче“ от Търговище, а след това с огнено шоу ще бъде даден официален старт на карнавала.  Изпълненията с огън са на група от София, която ще представи пред шуменци 15-минутна програма, обясни Красимир Савов. На финала в огненото шоу ще се включат и шуменски танцьори със 100 факли.

Карнавалното дефиле започва на 29 септември, събота от 15,30 ч.  Началото ще бъде от паметника на Мадатов, а финалът – пред сградата на общината, където специално жури ще оценява участниците.  В дефилето ще се включат 57 групи, сред които ще има и гости от сръбския град Тетовец, от Струмица, Македония, от Търговище, с. Реселец и карловското село Климент.  Домакините ще бъдат представени в дефилето с групи от 24 читалища от региона, 17 детски градини и 5 училища.

Наградите ще бъдат обявени в 19 ч. на площад „Освобождение“, след което там започва концерт на Дара и Силвия Кацарова.

На 30 септември, неделя е традиционната кулинарна изложба – базар, която винаги предизвиква огромен интерес.  Тази година кулинарният фест ще се проведе в парка до общината, където ще бъдат подредени над 100 маси на майстори – кулинари.  Журирането на участниците ще започне в 10 ч., след което вкусните „експонати“ могат да бъдат купени от гражданите.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име