Омбудсманът Мая Манолова на проверка в Хитрино. Снимки пресцентър на омбудсмана

Омбудсманът Мая Манолова е получила над 100 жалби от жители на Хитрино за злоупотреби при разпределянето и усвояването на средствата за възстановяване на пострадалите домове след влаковата катастрофа на 10 декември 2016 г.  Това съобщиха от пресцентъра на обществения посредник след проведената вчера приемна на Манолова в Хитрино.

Както вече ви информирахме, омбудсманът дава на съд кмета на с. Хитрино Нуридин Исмаил, заради непредоставена от него информация във връзка с жалби на граждани, чиито имоти са пострадали при взрива в края на 2016 г.

„Има процедура по налагане на наказание пред Районния съд, която до момента никой омбудсман не е налагал по отношение на никого, но тъй като в случая има отказ да се предостави информация и документи, за първи път ще дам кмет на Районен съд“, категорична беше Мая Манолова.

Омбудсманът е и съпредседател на Националния обществен съвет, отговорен за разпределянето на средствата от кампанията на Български червен кръст, дарени от граждани за възстановяване на покъщнината и домовете на местното население.  На място в с. Хитрино, заедно с Мая Манолова, беше и екип на БЧК, воден от заместник-председателя на червенокръстката организация д-р Валентин Пеев.

Общественият защитник информира, че по дарителската кампания на БЧК са събрани общо 2 076 000 лв., от които до момента са разходвани 1 500 000 лв.  Това са пари за възстановяване на изгорялото обзавеждане и електрическо оборудване на хората – за нови ел. уреди и мебели и към момента няма жалби за ощетено домакинство, съобщиха от пресцентъра на Манолова.

Омбудсманът обаче залепи на подходящи места в Хитрино два списъка. Единият е за 250 000 лв. за ремонти, които според кмета Нуридин Исмаил са изпълнени по получатели и друг списък за още 250 000 лв., които по негово предложение трябва да бъдат разпределени между хората за строителни материали.   „Кметът поиска те да му бъдат дадени от дарителската сметка на БЧК, което няма да стане, докато не се уверя, че хората са съгласни със списъците”, подчерта Манолова.

Тя допълни, че много жалби са подадени и по отношение на извършените ремонти със средства на Фонд „Социална закрила“.  Това са онези 5 милиона лева, които правителството гласува и които бяха преведени през Фонда за изграждането на 13-те къщи и за строително-ремонтни дейности, припомни общественият защитник.

„Мисля, че не си тръгна човек, който да не е подал. Жалбите са за надписани сметки, извършване на строително-ремонтни работи в обекти, които нямат нужда от такива, поставяне на дограми върху необитаеми сгради например, отчитане на дейности, т.е. изписване на монтажни работи, които не са извършени и други злоупотреби“, заяви Мая Манолова.

По тази причина още днес тя ще напише препоръка на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, за да изпрати нарочна комисия, в която да бъдат включени експерти както от социалното министерство, представители на Инспектората към МТСП, така и от държавната финансова инспекция, екип на омбудсмана, граждани от Хитрино и представители на медиите, които на място да проверят как се разходва всеки лев от посочените 5 млн. лв., похарчени за строително-монтажните дейности. Това беше обявено официално на сайта на обществения защитник.

„Факт е, че трета година има хора, които още са на фургони, че тези 13 къщи, които трябваше да са готови към този момент, не са готови.  Има четири, които продължават да се строят, така че четири домакинства са застрашени да прекарат зимата отново на фургони или при роднини и второ, че няма публичност, прозрачност и отчетност при изразходваните пари“, каза омбудсманът.

Според Манолова, проблем е, че гражданите не са получили количествено стойностни сметки за направените ремонти, нито имат сключeни договори. По думите й липсата на публичност за изразходваните пари навежда на съмнения и поражда подозрения за отклоняване на средства.

„Мой дълг като съпредседател на Обществения съвет е да проверя всяка стотинка от парите, които хората преведоха в знак на солидарност, това и ще направим през следващата седмица. Тези 500 000 лв. за строително-монтажни работи, след обсъждане с населението на Хитрино, ще бъдат проверени до стотинка от екип на Червения кръст и на омбудсмана“, посочи Манолова и допълни, че като обществен защитник има задължението да проследява как се харчат публичните пари.

„Не мога да остана безразлична към изразходването на тези 5 млн. лв. през Фонд „Социална закрила“, след като има над 100 недоволни граждани и съмнения за отклоняване на средства, би следвало тук да има една детайлна проверка от специална комисия, специално оправомощена, чиито резултати, ако има съмнения за отклоняване на средства да отидат в прокуратурата“, категорична беше Мая Манолова и добави: „При целия този финансов ресурс, който държавата даде, който хората събраха, би следвало тук при всяко едно посещение да ни чакат тълпи от доволни хора, а не обратното. Над сто души, въпреки страха, въпреки притеснението, дойдоха и пуснаха жалби“, обобщи общественият защитник.

Мобилни приемни, организирани от институцията на омбудсмана, се проведоха вчера във всички общини на област Шумен.  Хората се жалваха от частни съдебни изпълнители, доставчици на обществени услуги и липса на работа, съобщиха от пресцентъра на Мая Манолова.

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. […] Припомняме, че омбудсманът Мая Манолова сезира прокуратурата, след като получи десетки жалби от хора от Хитрино, които се оплакват, че две години след инцидента къщите им все още не са ремонтирани, въпреки огромните средства, отпуснати от държавата и събрани от дарения на граждани. Манолова посети лично Хитрино и коментира, че най-големият проблем в пострадалото село е липсата на прозрачност за взетите решения и за похарчените пари.  На място Манолова получи още много жалби за надписани сметки, извършване на строително-ремонтни работи в обекти, които нямат нужда от такива, поставяне на дограми върху необитаеми сгради например, отчитане на дейности, т.е. изписване на монтажни работи, които не са извършени. https://radian.bg/2018/09/19/maya-manolova-poluchi-nad-100-zhalbi-za-zloupotrebi-s-parite-za-vazstano… […]

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име