Красимир Арсов

Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен отвори врати за първата изложба през новия творчески сезон, с която Красимир Арсов представи 70 платна под мотото „Приказни видения“.

За последните картини на художника говори доц. Ростислава Тодорова – Енчева, преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“.  Въпреки, че това е известен живописец, сега авторът е малко над очакването, каза тя и допълни: „Типичното за него е малкият формат на творбите му. Днес те го разкриват по неподозиран и твърде интересен начин, защото всеки художник знае, че едно от големите предизвикателства е да укроти големия формат. Всъщност, опитомяването на малкия формат е още по-трудна задача. Не всички художници, които могат да се изразяват в голям мащаб, умеят да го правят и в малък. За малкия формат живопис се изисква вроден инстинкт как да подходиш към детайла и как да балансираш композицията. Очевидно, че Краси се е справил повече от чудесно и така разкрива една друга страна от характера си. Рисунките му са създавани през различни периоди. Общото е акварелът, който е надграден с графични материали, комбинирани с колаж. Картините разказват една история, богато повествование. Преминавайки от композиция в композиция, ще видите общи детайли като рибите, женските глави, рицарят, прозорчето в тъмното, козелът… Това са герои от приказка, основана на видения. Как идват тези видения, попитах Краси, а той отговори: „Ами те си идват с акварела“. Честита изложба на автора и благодарим за удоволствието да бъдем негова публика!“

Едно от виденията на художника

Красимир Арсов е роден на 30 април 1959 г. в Шумен.  През 1978 г. се дипломира по специалността керамична декорация в Техникума по фина керамика и стъкло „Асен Златаров“ в Нови пазар.  От 1984 г. е член на Дружеството на шуменските художници, а от 1990 г. – на Съюза на българските художници.  Работи живопис, колаж, рисунка с определена декоративна насоченост . Има участия в над 80 представителни изложби в страната и чужбина и 16 самостоятелни изяви.  Сега е художник в ДКТ „Васил Друмев“.

За нашата медия Красимир Арсов сподели: „През последните години всеки сезон правя изложба. Вече не си броя изложбите. Личната ми статистика е до 2003 г., но ще започна да възстановявам творческата си биография. Работил съм в шуменските предприятия, седем години бях художник в община Шумен, а от 2001 г. съм в театъра. Живописта ми е в големи формати, макар да творя графика. Когато откриха галерията в сградата на днешната съдебна палата, се представих с графична експозиция. Професор от Националната художествена галерия беше много впечатлен от работите ми. Покани ме да стана студент направо във втори курс. Отказах, защото вече бях студент, имах син… Не съжалявам. След промените правих много изложби в Кьолн, Виена, Прага… Аз съм по абстрактните неща. Догодина ще чествам 60 години и се готвя да я отбележа с нови теми и нови платна. Но тук сега сме в приказката с акварела…“

Анестезиолозите са впечатлени от изложбата

Експозицията на Красимир Арсов е реализирана с подкрепата на общинския фонд „Култура“. Той беше уважен от колеги и много приятели на живописта, сред които и лекари. Нали освен за тялото трябва да се погрижим и за душата, защото от нейните радости и страдания тръгват всички болести.

На чаша вино гостите пожелаха на Красимир Арсов нови приказни видения в малък и голям формат, а за юбилея си догодина той със сигурност ще ни изненада.

Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име