Веселин Пенчев

Арена – Шумен се дава на концесия в противоречие с икономическата логика, без никакъв финансов анализ и без никаква визия за нейното съществуване, така че в крайна сметка никой не разбра защо точно трябва да дадем залата на концесия. Това коментира общинският лидер на БСП адвокат Веселин Пенчев след решението на местния парламент да пусне залата на концесия. Единствените, които гласуваха против, бяха четирима съветници от БСП и Добрин Чайлев от Атака. Още двама съветници от БСП гласуваха „въздържал се“. Всички останали в местния парламент подкрепиха поисканата от кметската администрация концесия, въпреки липсата на каквито и да е финансови и икономически анализи.

„За нас остава неясно защо залата ще се дава на концесия, след като за нея се похарчиха 8,5 милиона лева държавни пари и още близо 5 милиона лева общински пари.  С какво тази концесия ще е полезна за шуменци и какво ще получим от този концесионер, при положение, че той няма да има никакъв ангажимент за инвестиции, няма да е задължен да поддържа по-ниски такси за деца и юноши, за спортните клубове. Тогава каква е основната цел на тази зала?“, попита Веселин Пенчев.

Той подчерта, че никой от съветниците няма представа за ползите от концесията, тъй като още не се знае какви ще са приходите и разходите на залата.  „Арена – Шумен се определя от всички като бижуто на Шумен, а сега това бижу се предлага на концесия без да имаме никаква представа колко са разходите за поддържане на залата, какви евентуални приходи може да генерира“, коментира в тази връзка лидерът на БСП – Шумен.

Той определи като несериозно и смущаващо обяснението на кметската администрация, че гласуването на концесията е едва ли не проформа заради изготвянето на концесионния план до 2020 г.   „Това изобщо не е проформа, този план ще бъде публикуван на сайта на икономическото министерство и на практика ние пускаме концесията пред всеки заинтересован инвеститор“, заяви адвокат Пенчев.

Лидерът на БСП предупреди, че гласуваната днес годишна такса от 125 000 лв. изобщо не е окончателна.  „Без значение е дали в плана е записана такса от 10 000 лв. или от 125 000 лв., тъй като окончателната концесионна такса ще се определи с концесионния договор“, заяви по този повод адвокат Пенчев.  Същото становище беше изразено няколко пъти и от кметската администрация, което на практика означава, че цената може да се намалява с удобните обяснения колко скъпа е издръжката на залата.

Преди да говорим за концесия, трябва да има визия за управлението на Арена – Шумен, коментира Веселин Пенчев и посочи, че има няколко варианта за управление на залата, така че тя да остане общинска.  Общината може да възложи управлението на професионална фирма, може сама да управлява залата или в крайна сметка да я даде на концесия, но преди това трябва да е представила пред гражданите своята визия за новата зала. „А такава визия няма, няма никакви икономически анализи и най-важното – няма цели. Ние не знаем каква е целта на тази зала – че е хубава, хубава е, но кого ще обслужва, каква роля ще изпълнява, ще има ли социални функции – никой не знае“, заяви по този повод лидерът на БСП.

Той припомни, че общинският съвет изобщо не е бил питан за строителството на залата и се включва в темата едва сега. „Ние не сме обсъждали дали Шумен има необходимост от такава зала и ако я построим, какви параметри трябва да има тя. Без да съм специалист, трябва да кажа, че залата не отговаря на изискванията на много видове спорт. Например, ние не можем да бъдем домакини на едно европейско първенство поради това, че залата не покрива критериите за брой игрища, игрище за загряване, брой места“, каза по този повод Веселин Пенчев .

Той задава въпроса: Какво повече ще направи един евентуален концесионер от това, което може да направи общината?  „Ако ще вкара професионалисти, които ще управляват залата, това може да го направи и общината чрез договор за менажиране. Другият вариант е да се назначат специалисти в общинското предприятие, които да работят конкретно за залата“, посочи Пенчев и в заключение предупреждаващо напомни, че концесиите в Шумен имат печална слава.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име