До края на седмицата трима театрални самодейци от Нови пазар ще отпътуват за гастрол в САЩ.  Актьорите са от формация „Мелпоарт“ към читалище „Христо Ботев- 1872“ и ще се представят пред българските емигранти с пиесата „Жена ни е…“ от хърватския писател Миро Гавран.  Постановката е на Злати Златев, а премиерата беше през март тази година.

Актьорите са Павел Драганов, Христина Димитрова и Валентин Видинов. Спектаклите ще се играят в клубове, църкви, концертни зали на нашите сънародници. Новопазарската трупа ще гостува в САЩ 20 дни, като финансирането е поето от Министерството на външните работи. Преводач отново ще е Ахмед Талеб – директор на списание „Единство“ за българите в САЩ, издавано на английски език. Той беше гид на трупата и през декември 2017 г., когато театралното трио от Нови пазар гостува в Чикаго, където се проведе Фестивалът на камерния театър, организиран от Световната асоциация на аматьорските театри /АИТА/. Тогава нашите самодейци представяха Югоизточна Европа с постановката „Интимна терапия“. Френската комедия е на Ерик Асус, постановка на Злати Златев от 2015 г.

Сцена от постановката „Интимна терапия“. Снимки Радиан.бг

Сега трупата на Нови пазар ще започне турнето си от Ню Йорк, където ще играе в българското консулство на 10 октомври. Останалите спектакли са в градовете Вашингтон, Балтимор /най-големият град в щата Мериленд/, Чикаго, Филаделфия /най-големият град в щата Пенсилвания/, Питсбърг, Ричмънд /столицата на щата Вирджиния/. На 28 октомври актьорите ще излетят от САЩ за България.

Така самодейната трупа от Нови пазар ще обогати културната дипломация и ще покаже на сънародниците ни зад океана, че българското театро е живо благодарение на читалищните сцени.

Валентина МИНЧЕВА 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име