Таванът на всички пенсии ще бъде вдигнат от 910  лв. на 1200 лв. от 1 юли догодина.  Решението ще засегне 41 000 души, чиито пенсии ще се увеличат и ще достигнат пълния им размер.  За това се договориха правителството и синдикатите на извънредна среща при премиера Бойко Борисов във връзка с предприемането на мерки за компенсиране на поскъпването на газа.  Според финансовия министър Владислав Горанов, вдигането на тавана ще реши 90% от проблемите с високите пенсии.

На срещата е постигнато споразумение по три групи предложения, съобщи на брифинг президентът на КНСБ Пламен Димитров. Освен за пенсиите, е постигнато споразумение за 10-процентното увеличение на заплатите на бюджетните служител, което ще бъде направено за всички структури.  Увеличението обаче няма да става „на калпак“, а ще се прави на две нива – твърда заплата, която да компенсира инфлацията и плаваща част, която ще отчита индивидуалния принос на всеки служител.  По искане на синдикатите, в някои структури, като приходните агенции, ще има по-голямо увеличение от 10%.

Правителството и синдикатите са се разбрали също да се увеличи бюджета за социални помощи за отопление с 40 млн. лв.  Агенцията за социално подпомагане ще прави разчети дали да се увеличи само размерът на помощта или да се включат повече хора в нея.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име