Днес посрещаме Бъдни вечер – един от най-светлите и най-важните семейни празници в българския календар. Самото му име произхожда от бдение или бъднини. На този ден християните посрещат с молитва и бдение раждането на Спасителя. Според старите езически вярвания пък раждането на младия бог е свързано с възкръсването на цялата природа и се смята за начало на новата година. Затова на Бъдни вечер се извършват множество ритуали, които трябва да донесат късмет и плодородие в дома.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена и постна, тъй като е последният ден от Рождественския пост. На нея трябва да има нечетен брой ястия – 7, 9 или 11.  На трапезата трябва да се сложат сухи чушки, тиквеник, постни сарми от зелеви листа, постна питка с късмети – направена без яйце и мляко, само от хляб и вода, ошав, яхния от боб или леща, различни видове салати и ядки, варено жито, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино.

При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни.  Ако парата е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички. Някъде слагат в питата късметчета – парченце от дрянов клон символизира здравето, монетата символизира богатството, а копчето символизира късмета.

Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането на Христос.  През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни, разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

Според народните вярвания, на Бъдни вечер може да се види в бъдещето, затова се правят различни гадания за времето, плодородието и личната съдба. Например, ако бъдника гори добре и пръска искри, това означава богата реколта. Обичай е да се гадае и за здраве. Всеки от семейството счупва по един орех и зависимост от това дали ядката е хубава или гнила, го очаква здраве или болест. Младите моми пък могат да сънуват бъдещия си жених, като сложат първата хапка от питата под възглавницата си.

Добре е из цялата къща да се обиколи със запален тамян, за да се пречисти помещението. На масата задължително трябва да има мед, за да е сладък животът на всички от семейството.  Можете да сложите за украса на масата една глава чесън – тя се препоръчва срещу зли сили. На трапезата за Бъдни вечер трябва да има плодове.

След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име