Кметът на Шумен Любомир Христов, омбудсманът Мая Манолова, общественият посредник Иван Капралов, представители на МРРБ и КЕВР участваха в дискусия за водата

Посещението на омбудсмана Мая Манолова в Шумен, която пристигна заради проблемите с цената и качеството на водата, не даде особени надежди за поевтиняване на най-скъпата вода в България.  Десетките граждани, дошли за срещата с омбудсмана, така и не получиха отговор на най-важния си въпрос: Ще бъде ли намалена цената на водата в Шумен, която от началото на годината вече струва 3,40 лв. за кубик?

След двучасови спорове стана ясно, че цената на водата зависи единствено от МРРБ, което, като собственик на 51 % от ВиК-Шумен, може да приеме или да отхвърли предложението на шуменския кмет за връщане на миналогодишната цена. Двамата представителите на министерството, обаче, които също участваха в срещата, запазиха пълно мълчание по въпроса. Самата Мая Манолова изрази разочарование, че хората от МРРБ не са подкрепили искането на кмета Любомир Христов за запазване на досегашната цена и призова министерството на следващото общо събрание на ВиК да гласува за намаляване на цената на водата в Шумен. Дали МРРБ ще се вслуша в призива е отделен въпрос, така че шуменци не трябва да хранят особени надежди.

Иначе на дискусията бяха поставени съществени въпроси, които засягат всички потребители в по-дългосрочен план. В срещата участваха кметът на Шумен Любомир Христов, областният управител Стефан Желев, народният представител Димитър Александров, представители на МРРБ и на КЕВР, общински съветници, много граждани.

Срещата за водата предизвика голям интерес

Мая Манолова заяви, че през последните месеци е залята от стотици жалби от цялата страна срещу несправедливата цена на водата и лошото й качество. Оплакват се както отделни граждани, така и цели населени места, а след последното увеличение на цените в края на декември гневът на хората се засили, каза Манолова. Основният въпрос, който поставят гражданите е какви са ползите от поскъпването на водата и защо след като цената се повишава, ВиК-дружествата не правят инвестиции за подобряване на качеството. Аз също зададох този въпрос, включително и на КЕВР, но отговор не получих, заяви Мая Манолова и коментира, че на практика няма никакво подобрение във ВиК-мрежата по отношение на качеството на водата.

Омбудсманът цитира публикувания през декември сравнителен анализ, според който загубите на вода достигат до 62 %, а в Шумен надхвърлят 80 %.  В същото време в сектора не се правят никакви инвестиции – през 2017 г. ВиК-дружествата са ремонтирали едва 0,5 % от тръбите, което означава, че ни трябват още 200 години, за да се ремонтира мрежата в цялата страна.

Реформата във ВиК-сектора сега се изчерпва само с повишаване на цената на водата, коментира омбудсманът. Манолова напомни, че водата е основно човешко право, а заради високите цени тя започва да става недостъпна за големи групи българи. Поскъпването на водата по никакъв начин не стимулира ВиК да подобряват качеството на водата, защото дружествата си имат гарантирани приходи, коментира Манолова.

Затова тя ще подготви предложения за законодателни промени, така че цената на водата да бъде обвързана с нейното качество и с действително направените разходи на ВиК-дружествата. Мая Манолова ще предложи също да се определят ясни критерии за определяне на социалната поносимост на цената на водата, както и да се въведе социална тарифа за най-бедните. Друго важно предложение е да се даде възможност за преразглеждане на бизнес-плановете на ВиК, които сега са свещена крава, както посочи Манолова. Тя призова депутатите от Шумен да станат вносители на предложенията в Народното събрание, тъй като градът е най-силно засегнат от цената и лошото качество на водата.

Мая Манолова обяви, че в понеделник ще пусне и конституционна жалба срещу т.нар. единна цена на водата, която е несправедлива, особено за жителите на малките населени места. Красноречив пример за подобна несправедливост е Върбица, където 5000 семейства плащат по-скъпа цена от столицата, въпреки че ползват гравитачна вода. Не може най-бедните да плащат водата на столицата, коментира по този повод Манолова и предложи: След като ще има единна цена, нека тя да е 2 лв. за всички!

Хората в залата имаха много и конкретни въпроси към представителите на МРРБ и на КЕВР, но така и не получиха отговори на повечето. Представителката на регионалното министерство беше освиркана и „свалена от трибуната“ още в началото на нейното изказване, в което се опита да защити поскъпването на водата и поради незнание или объркване обяви, че цената на водата не е повишавана от 2012 г.  По-късно тя така и не каза нито дума по поставените въпроси. Представителят на КЕВР пък разясни, че комисията може да контролира само записаното в бизнес-плана на дружествата, а всичко останало е в ръцете на собствениците – държавата и общините.

Общинските съветници Добромир Драев и Даниела Русева отново поставиха въпроса за липсата на санитарно-охранителна зона, което значи, че водата на шуменци не е питейна. Вие имате ли компетенция да определяте цена на поливна вода, попита Русева, но никой от държавните институции не й отговори.

Лек скандал между кмета Любомир Христов и общинския съветник Добромир Драев на тема кой е виновен за поскъпването на водата в Шумен

Областният управител Стефан Желев също призна, че асоциацията по ВиК няма механизъм, с който да оказва контрол върху ВиК-дружеството, нито пък може да определя цените на водата. Той, както и кметът на Шумен Любомир Христов подкрепиха предложението на Мая Манолова да се промени методиката за формиране на цената на водата.  Любомир Христов съобщи, че между 4 и 7 февруари ще бъде проведено ново общо събрание на ВиК, на което ще се разглежда предложението му за оставане на досегашната цена от 3,30 лв. за кубик. Очаква се, че предложението ще бъде подкрепено от всички кметове в региона.  Както стана ясно обаче, важното е как ще гласува представителят на МРРБ…

Коментари

коментар

Loading...

1 Коментар

 1. Със фустата на леля Мая

  Капралов иска Шумен да омая.

  От девет кладенеца с кофи ни залива

  Лъжи брадати с глупости навива.

  Мандатът свършва, да живей мандата

  Ще клъвнете вий пак и на лъжа брадата.

  Че Люпчо бил против цена висока

  Да, да, ве Хари! Я цункай ми пишока.

  А Стефчо, Желев, барабар с мъжете

  и той бил уж за евтина вода

  И дърви чурка Веско Бесепето

  Щял бил да става кмета на града.

  Кавали долни, свирчовци насрани

  На теб говоря, Русева, мълчи!

  Наесен всички мразни твари

  Градът от кметството ще заличи!

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име