Състав на Апелативен съд – Варна днес разгледа жалба срещу 30-годишна ефективна присъда на Окръжния съд в Търговище, произнесена спрямо Атанас А., който е признат за виновен за две убийства на възрастни хора, извършени чрез палежи, за да се прикрият кражбите от домовете им. Това съобщи АП.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че през юли миналата година при условията на съкратено съдебно следствие за извършените две умишлени убийства Окръжният съд в Търговище присъди на 20-годишния подсъдим доживотен затвор, който замени с наказание 30 години лишаване от свобода при строг режим. Първата съдебна инстанция е присъдила общо 100 000 лв. обезщетение на близките на убитите мъже. Близо 15 000 лв. са присъдените разноски, направени както в хода на досъдебното производство, така и пред ОС – Търговище, в това число и 4750 лв. обезщетение за нанесените имуществени вреди.

Първото от престъпленията е било извършено на 1 август 2017 г. в с. Здравец, община Търговище.  Атанас проникнал в дома на 81-годишния А. П. и откраднал 60 лева и две тонколони.  В кръчмата на селото подсъдимият дочул, че старецът се оплакал за извършената кражба и решил да си отмъсти. Възползвал се, че старецът се прибрал в дома си пийнал и заспал, и на 12 срещу 13 септември 2017 г. Атанас влязъл в дома му отново. Намерил 40 лева, след това запалил вещите в къщата на възрастния мъж, който изгорял при пожара.

Със същата цел на 14 срещу 15 октомври 2017 г. Атанас проникнал и в дома на 85-годишния Т. И.  Намерението му било да открадне от възрастния мъж машини и железни инструменти, както и парите от пенсията му.  Старецът обаче усетил нашествието в дома си и разпознал нападателя. Атанас го ударил в главата, след това запалил цигара и я хвърлил върху вестници и дрехи, които разпилял при тършуването за пари. След като огънят бил потушен, било открито мъртвото тяло на стареца.

След произнасяне на присъдата и привеждането на подсъдимия в затвора, той изпратил до прокуратурата писмо, в което разкрил, че имал съучастник. Днес Атанас А. поиска от Апелативния съд да намали размера на присъденото му наказание. За разлика от него, представителят на държавното обвинение намира, че присъдата на ОС – Търговище е справедлива и мотивирана.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в двумесечен срок.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име