Нов скандал в шуменския драматичен театър „Васил Друмев“ само година след встъпването в длъжност на директора Димитър Димитров – театралният шеф уволнява двама актьори, които са сред емблематичните имена на шуменската трупа. На 7 януари са връчени предизвестия на един от най-награждаваните хора в театъра – актьора и режисьор Милен Димитров и на актрисата Мария Григорова. Двамата са част от екипа, който спечели със спектакъла „Оттук започва България“ някои от най-престижните отличия за актьорско изкуство, беше удостоен с наградата на Шумен за 2017 г., с голямата награда за цялостен спектакъл на фестивала „Друмеви театрални празници”през 2016 г. и с номинация за „Аскеер“.

На 7 януари обаче тези двама талантливи актьори получиха заповеди за освобождаване от работа. Информацията беше потвърдена от самия Милен Димитров. При това двамата с Мария Григорова са уволнени по обиден начин – без обяснения и без дори да се срещнат лице в лице с работодателя, който ги гони от трупата. Заповедите им били връчени не от самия директор, а от неговата секретарка, съобщи Милен Димитров. В предизвестията им е записано, че двамата са освободени по чл. 328, ал. 1., т. 2 – т.е. поради съкращаване на щата.

По какви критерии директорът е решил да махне точно тези двама актьори, остава пълна загадка за изгонените, които така и не получили никакво обяснение, а самото уволнение им дошло като гръм от ясно небе. „На 7 януари всички бяхме извикани на събрание, на което директорът заяви, че театърът не е в много добро финансово състояние – фонд „работна заплата“ бил много раздут, от министерството имало нареждане да се съкратят разходите. Изобщо обаче не стана дума за съкращаване на хора. Веднага след събранието бяхме извикани в кабинета на директора, без да подозираме за какво става въпрос. И там се оказа, че секретарката ни чака със заповеди за уволнение, а директорът даже не се показа от стаята си“, разказва Милен Димитров.

Актьорът Милен Димитров. Снимка ДКТ

Освен че е най-награждаваният човек от трупата, освободеният актьор има и най-висок образователен ценз – завършил е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Стефан Данаилов през 1996 г., има магистърска степен.  В професионалната си биография има над 50 роли на сцените в Димитровград, Русе, Сливен и Шумен, работил е с различни свободни театрални трупи и формации в страната и чужбина.  Режисьор е на спектакъла „Излезе ангел от мъглата“ от Пьотър Гладилин, автор, сценарист и режисьор на филма „Честит рожден ден, Мечо Пух“, режисьор на късометражните филми „Единствената реалност“ (участвал на фестивала Mosscars – 2010 г. в Кайро и„Късо съединение“ – 2010 г. в София), „Откат“, „Влак №2655“(участвал на фестивала „Късо съединение“ – 2012 г. в София), „Чайка“ (участвал на фестивала „Киноток 2016 г. в Орел, Русия.). Има участия в много кино и телевизионни продукции.  На шуменска сцена играе запомнящи се роли, а ролята на Белогубов в „Доходно място“ на Островски му донесе Наградата на Шумен за изкуство и култура за 2008 г., която счита за най-престижното отличие в завидната си колекция. Освен като актьор, Милен Димитров има награда и като сценарист за филма „Честит рожден ден, Мечо Пух“, както и първа награда за режисура на фестивала „Киноток“ за филма „Чайка“.

Тези отличия за работата му като актьор, сценарист и режисьор, както и образователният му ценз показват, че заповедта за освобождаването му не може да се оправдае с липса на професионализъм, или на образование – причини, които директорът Димитров изтъкваше при предишни уволнения на актьори. Явно театралният шеф има някакви други, лични мотиви да изгони Милен Димитров, но такива мотиви едва ли ще издържат в съда.

Защото уволненият актьор смята да търси правата си до край и във всички възможни инстанции, включително и в съда.

Потърсихме позицията на директора на ДКТ „В. Друмев“ Димитър Димитров, към когото се обърнахме с няколко конкретни въпроса: с какви мотиви са освободени именно тези двама актьори, какво е финансовото състояние на театъра и в частност натрупаните задължения и колко са новите назначения в театъра след встъпването му в длъжност преди година. Очакваме отговорите.

Потърсихме за коментар и уволнения актьор Милен Димитров. Очаквайте неговата позиция по случая.

П. п. Точно преди година новоназначеният директор на шуменския театър Димитър Димитров стартира кариерата си, като свали хитови представления и уволни 9 души от колектива, сред които актьорите Любен Попов и Кольо Стайков.  Днес историята се повтаря, но този път скандалите няма да се забравят толкова бързо, защото уволнените актьори са твърдо решени да си търсят правата в съда.  

https://radian.bg/2018/01/08/skandali-v-shumenskia-teatar-svalyat-hitovi-predstavlenia-uvolnyavat-aktyori/  

Коментари

коментар

1 Коментар

  1. […] Припомняме, че Милен Димитров и Мария Григорова бяха уволнени на 7 януари т.г. на основание „съкращение в щата“. https://radian.bg/2019/01/11/nov-skandal-v-shumenskia-teatar-uvolnyavat-bez-obyasnenia-emblematichni-… […]

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име