Директорът на шуменския театър Димитър Димитров.

Навсякъде по света се освобождават актьори, но само в Шумен това се превръща в събитие – така директорът на ДКТ „Васил Друмев“ Димитър Димитров коментира скандалите около подписаните от него заповеди за уволнение на две емблематични имена в шуменския театър – актьорът и режисьор Милен Димитров и актрисата Мария Григорова.

Както вече информирахме, на 7 януари двамата получиха предизвестия за освобождаване от работа на основание „съкращаване на щата“, при това без никакви обяснения от работодателя.

Заради скандалния начин, по който бяха отстранени двамата актьори, потърсихме мнението на директора на театъра Димитър Димитров още миналата седмица. Зададохме три конкретни въпроса: какви са мотивите за освобождаването на актьорите, какво е реалното финансово състояние на театъра /като се има предвид, че на пресконференции се говори само за успехи, а актьорите говорят за стотици хиляди задължения/ и колко са новите назначения в театъра след встъпването в длъжност на директора преди година.

В петък ни обясниха, че Д. Димитров е много зает със срещи и служебни ангажименти, но днес получихме отговор, който публикуваме дословно:

„Във всички театри по света и в България се освобождават и назначават актьори и това се счита за нормално. Но единствено в Шумен това се превръща в събитие. Талантливият актьор не бива да се страхува, че ще остане без работа. Голяма част от изявените български актьори са на свободна практика и се справят добре.

  1. Двамата актьори все още не са освободени. Мотивите за предстоящото прекратяване на трудово-правните отношения се съдържат в чл. 328, ал. 1, т.2 от Кодекса на Труда и това е посочено във връчените им предизвестия.
  2. Министерство на културата няма изискване за оптимизация на театралните бюджети. Тази необходимост е по подразбиране. Данните за финансовото състояние на ДКТ „В. Друмев” се съхраняват в Министерство на културата.
  3. Целта на назначаване на нови актьори е да подменят визията на трупата на ДКТ „В. Друмев”. Част от тях са назначени след успешно явяване на кастинг“.

Няма да влизаме в излишна полемика с директора на един държавен театър по въпроса кое е нормално по света и у нас.  Ако иска, може да погледне как коментират въпроса колегите му от актьорската гилдия, но не тези, които са на заплата при него. Ще се съгласим обаче с него, че талантливите актьори не остават без работа. А тъй като всички уволнени от шуменската трупа получават предложения от други театри, което според самия Д. Димитров е показател за таланта им, тук е мястото да попитаме: Защо тогава се уволняват талантливи хора?

Иначе от отговора на директора нищо не се разбира за финансовото състояние на театъра, нито за бройката на уволнените и назначени от него хора. Според членове на трупата обаче, за една година театърът е натрупал задължения за стотици хиляди левове, а публиката все повече подминава залата.  Община Шумен стоически мълчи и препраща темата към министерството на културата, въпреки че подпомага финансово театъра, а и няма как да й е безразлично какво се случва там.  Иначе в общината има заместник-кмет по културата, но според другия кандидат за директор на театъра Венцислав Кулев, именно заместник-кметът по култура като представител на общината е лобирал за Димитър Димитров по време на един „абсолютно скалъпен конкурс в Министерството на Културата“ /както твърди Кулев/.

Уволнените актьори няма да останат без работа, но дано шуменският театър да не остане без публика. И дано не се окажат прави хората от гилдията, които твърдят, че има стратегия за обезкръвяването на провинциалните театри и за постепенното им безболезнено закриване…

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име