Общинският съвет в Шумен ще трябва да вади горещия картоф, в който се превърна проблемът с винетките за шуменските квартали Мътница и Макак.

Както вече ви съобщихме, жителите на двата квартала ще трябва да плащат винетки, за да се приберат в домовете си, тъй като отсечките до Мътница и Макак са включени в платените пътища на новата тол-система на АПИ.  https://radian.bg/2019/01/04/zhitelite-na-dva-shumenski-kvartala-tryabva-da-patuvat-s-vinetki-do-domovete-si/

За пръв път за проблема се разбра в началото на януари, когато стана ясно, че Северната скоростна тангента на София е включена в пътищата с винетки.  Малко по-късно, обаче, премиерът Бойко Борисов се разпореди там да се пътува безплатно с мотива, че тангентата е създадена за улеснение на жителите на столицата и свързва столични квартали.

Хората от засегнатите населени места в страната очакваха, че тази логика ще бъде валидна за всички градове.  Но се оказа друго.  След извънредна среща с Националното сдружение на общините, премиерът Бойко Борисов обяви, че градовете, които искат да осигурят безплатно пътуване за жителите си, трябва сами да издържат съответните републикански пътища.

За издръжката на двете отсечки до Мътница и Макак община Шумен ще трябва да плаща 600 000 лв. годишно, а няма как да си позволи подобен разход. Това заяви кметът на Шумен Любомир Христов пред журналисти днес.  Изчисленията са направени на база на информацията от областното Пътно управление, според което държавата досега харчела около 500 000 лв. за пътя до Макак и още около 100 000 лв. за пътя до Мътница.

Общината няма как да си позволи това, заяви кметът Христов и обяви, че внася проблема за решение в общинския съвет.

В двата квартала са регистрирани общо около 600 автомобила. Почти всички жители на Мътница и Макак в активна възраст работят в Шумен и повечето от тях пътуват с личните си автомобили. По принцип и досега за пътищата до двата се изискваха винетки, но имаше негласно споразумение шофьорите да не се глобяват.  Сега обаче новата тол-полиция ще санкционира всички без винетки. А утре изтича гратисният период, който АПИ обяви за винетките…

Коментари

коментар

Loading...

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име