Групата на БСП в шуменския общински съвет ще гласува против предложения бюджет за 2019 г.  Това заяви на пресконференция председателят на БСП в Шумен адвокат Веселин Пенчев. Според социалистите, проектобюджетът за 2019 г. има няколко основни недостатъци: в него са пренебрегнати селата от общината, капиталовата програма е слаба, а собствените приходи на общината намаляват на фона на увеличената данъчна тежест. Това говори за лошо управление, коментира лидерът на БСП.

Проектобюджетът изобщо не е съобразен с общинския план за развитие 2014-2020 г., а това е единственият документ, в който се говори за селата от община Шумен, подчерта Веселин Пенчев. Той посочи, че малките населени места са напълно забравени в този кметски мандат от кмета и от ръководството на общината и новият бюджет е показателен в това отношение. Бюджетът пренебрегва селата, посочи лидерът на БСП.

Капиталовата програма е вторият сериозен недостатък на проектобюджета, смятат социалистите. Освен че не е особено впечатляваща като цифри, в нея са предвидени средства за дейности, които вече са осъществени миналата година, заяви Веселин Пенчев. Той посочи, че голяма част от сумите са за изградената вече зала Арена Шумен. Според БСП, в бюджета е заложена скандална цена за поливната система на площите около залата, в размер на 840 000 лв. Това е по 40 000 лв. на декар, а според специалисти, до които се допитахме, пазарната цена на такава поливна система е 6-7 000 лв. за декар, заяви Веселин Пенчев.

Увеличаване на данъци и такси и съкращаване на служители

Много съществен проблем на бюджета е намалението на собствените приходи на фона на увеличената данъчна тежест. Планираните собствени приходи на общината намаляват с 5 милиона лева и падат от 47 % миналата година на 40 % за 2019 г., съобщи общинският съветник Данаил Данчев.  Той допълни, че единственият данък, при който приходите се увеличават, е данъкът върху превозните средства. Това означава, че ще се увеличи данъчната тежест за най-бедните жители, собственици на най-старите автомобили, коментира Данчев. В същото време очакваните наеми от общинска земя намаляват с 30 %.

Сериозно притеснение предизвиква и фактът, че се залага съществено увеличение на приходите от детските заведения. Приходите от детските градини се увеличават с близо 15 %, а от детските ясли с около 10 %, заяви Данчев. В същото време се предвижда съкращение на персонала в яслите, както и закриване на семейно-консултативния център, където работят 12 души. В друго общинско предприятие обаче – Стопанска и охранителна дейност, работните заплати се увеличават с 10 %, въпреки че приходите падат с 10 на сто, посочи общинският съветник.

В Шумен текат изключително неблагоприятни процеси, а бюджетът изобщо не реагира, коментира и бившият зам. кмет Иван Йонков. Той напомни негативните тенденции: средната брутна заплата в Шумен е 923 лв. и е по-ниска от заплатата за страната, смъртността се увеличава и достига 15,7 на 1000 души, а раждаемостта намалява. Шумен е областният град, напуснат от най-много хора през 2017 г., напомни Иван Йонков и коментира, че проектобюджетът изобщо не се опитва да решава тези тежки проблеми. Бившият зам. кмет посочи, че в града съзнателно се задържат ниски възнаграждения, а общината не реагира по никакъв начин, за да преодолее това. Заради тези сериозни слабости, групата на БСП ще гласува против бюджета.

На пресконференцията присъства и заместник-председателят на националния съвет на БСП Кирил Добрев, който пристигна за среща с партийния актив във връзка със започващата предизборна кампания на левицата. Събранията на основните организации започват от утре и паралелно ще движим и европейските, и местните избори, заяви Добрев. Той посочи, че целта на БСП е да спечели първо европейските, а след това и местните избори.

Социалистите ще номинират за листите си кандидати, които са разпознаваеми и се ползват с обществена подкрепа, каза Кирил Добрев.

Събранията в Шуменско ще продължат до 20 февруари, а на 9 март ще се проведе общинска конференция за определяне на номинациите за евродепутати.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име