Арх. Диана Стефанова представя проекта за благоустрояване на района около Онкоцентъра в Шумен. Снимки архив Радиан.бг

Пощата до МБАЛ – Шумен ще бъде съборена, на мястото ще се изгради кръгово кръстовище на улиците „Априлов“ и „Парчевич“, а самата ул. „Парчевич“ ще бъде разширена, за да се осигурят паркоместа, като цената ще бъде изсичането на големите стари дървета по тротоарите срещу Онкоцентъра.  Това най-общо предвижда проект на община Шумен, който днес беше представен пред жители на квартала от кмета Любомир Христов, зам. кмета по строителство инж. Боян Тодоров и главния архитект на града Диана Стефанова.

Намеренията на кметството обаче не бяха посрещнати единодушно от жителите на квартала.  Младите хора от района твърдо се противопоставиха на идеята за изсичането на големите дървета по ул. „Парчевич“ и призоваха общината да преосмисли идеята си за зелената система.

Кметът на Шумен Любомир Христов, зам. кметът Боян Тодоров и главният архитект Диана Стефанова представят проекта за ул. „Парчевич“

Проектът

Проектът е насочен основно към ремонта на ул. „П. Парчевич“, но включва цялата зона около кръстовището с ул. „Априлов“ – пощата, павилионите срещу нея, районът около Онкоцентъра и Медицинския колеж.

Предвижда се сградата на пощата да се събори, тъй като е много стара и е имало решение за премахването й още преди 30 години, съобщи кметът Любомир Христов. Сградата наистина е в ужасно състояние – с падащи мазилки и тесни задушни стаички, които не са били ремонтирани от десетилетия, заради което имаше много оплаквания от многобройните граждани, ползващи услугите на пощенския клон. Дейността ще се запази, но пощата ще бъде преместена в нова, едноетажна постройка на мястото на старата сграда.

Входът на пощенски клон №5 сега

До пощата ще бъде изградено кръгово кръстовище на улиците „Априлов“ и „Парчевич“, което според кметския екип ще осигури по-добра пропускателна възможност в района. Наложително е да се вкара ред в организацията на движението, което тук е изключително натоварено заради болницата и непрекъснато преминаващите линейки, заяви арх. Диана Стефанова.

Според проекта, стоянката на такситата ще се махне от сегашното място и ще се премести по-нагоре по ул. „Априлов“.  Целта е да се осигурят максимален брой паркоместа до оградата на Онкоцентъра за пациентите, обясни арх. Стефанова. Предвижда се да се направят 50 паркоместа до оградата на болницата и още 32 в страничните улички.

За да се разшири ул. „Парчевич“ в този участък, ще бъде скъсен тротоарът пред жилищните блокове.  Затова ще бъдат изсечени големите дървета по тротоарите, предвижда проектът. Корените на дърветата са повдигнали настилката и навсякъде около тях тротоарите са разрушени, хората се оплакват, че не могат да минават, каза по този повод кметът Любомир Христов. Вместо да поддържат дърветата и да ги вградят в тротоарите, както се прави в други градове, шуменските общинари ще ги отсекат, а после ще посадят тук-там нови, вероятно декоративни видове.  Могат да се сложат дървета някъде на паркинга, предположи арх. Стефанова.

Цялата улица „Парчевич“ в отсечката от ул. „Кирил и Методий“ до ул. „Априлов“ ще бъде преасфалтирана, ще се ремонтират и тротоарите, предвижда проектът. Павилионите срещу пощата ще бъдат запазени с изключение на павилиона на „Лафка“, а пространството зад тях ще се благоустрои.

Предстои общината да обяви обществена поръчка за изработване на проекта.

Реакциите

Въпреки че идеята за облагородяване на района беше посрещната с одобрение, съдбата на старите дървета раздели хората.

„Ако скъсите тротоарите, това означава, че всички големи дървета ще бъдат махнати, а те и без това останаха малко в района“, възпротиви се млада жена, живееща в съседния блок. Тя изчисли, че заради проекта ще бъдат отсечени около 20 стари липи. Цената на един имот зависи и от това, дали е в зелен квартал, а нашият квартал ще се превърне в един голям асфалтов паркинг, коментира Албена Патлеева.  Тя посочи, че зад всеки от блоковете има достатъчно свободни места за паркиране и не е необходимо да се изсичат дърветата заради 5-6 паркоместа допълнително.

Всъщност, паркоместата и сега съществуват до оградата на болницата, така че резултатът от цялата сеч ще е само разширяването на ул. „Парчевич“. „Харчат се много пари за нищо! За да се разшири платното, ще изсекат дърветата, а със значително по-малко пари можеха да ремонтират тротоарите“, недоволстваха млади граждани на квартала, които настояват да бъдат запазени дърветата в района.

„Това е един от най-замърсените квартали в Шумен, цяла зима дишаме мръсен въздух, а тези дървета ни осигуряват кислород. Сега, като ги изсечете, как ще се пречиства въздухът?“, попита гневно младо момиче от квартала. Тя посочи, че на други места, включително в по-бедната Враца, се грижат за старите дървета и призова кметския екип да следва световния опит в опазването на дърветата.

Албена Патлеева е сред младите жители на квартала, които протестират срещу намерението на кметството да изсече големите липи в района.

„Аз съм поискал становище от различни специалисти, които казват, че липата е дърво за паркове, не за тротоари“, контрира кметът Любомир Христов. На призива да прилагаме европейския опит в опазването на зелената система, градоначалникът отговори, че това струва много пари.  Кметът обаче изтъкна, че на мястото на отсечените дървета се садят много нови фиданки.  Проблемът е, че ще са необходими години, преди те да пораснат и да започнат да пречистват въздуха като огромните липи, изтъкват младите хора от квартала. Пък и предпочитаните от кметския екип декоративни видове изобщо нямат толкова листна маса, за да бъдат ефективни като големите липи.

По-възрастните жители на квартала обаче подкрепят идеята на кметския екип и призоваха да бъдат изсечени всички липи в района, защото разрушават тротоарите. Някои от живеещите в съседните блокове са направили подписка, че големите дървета им пречат, тъй като са непосредствено до прозорците им. Има и хора, които предпочитат в квартала да се направят още паркоместа на мястото на сегашните дървета.

В обсъждането на проекта се включиха много жители на квартала. Някои от по-възрастните подкрепиха изсичането на липите, защото разрушавали тротоарите

След като проектът бъде разработен подробно, той отново ще бъде представен пред гражданите, обеща кметът Любомир Христов.

Коментари

коментар

3 КОМЕНТАРИ

  1. Пощата е на шуменци, а не на кмета. Всеки ден по 300 души обслужва от нашите квартали. Ще организираме подписка и ще спрем сечта на липите.

    • г-жо, Поща ЩЕ ИМА, НОВА, по хубава, и пак ще е на шуменци.
      Престанете да сте против всичко.

  2. […] Гражданската инициатива е реакция на намерението на кметската управа да изсече част от дърветата при благоустрояването на района.  При представянето на идейния проект на община Шумен стана ясно, че на мястото на сегашната поща ще се изгражда кръгово кръстовище, а ул. „Петър Парчевич“ ще бъде разширена, за да се осигурят допълнителни паркоместа до оградата с Онкодиспансера. https://radian.bg/2019/02/01/sabaryat-poshtata-do-bolnitsata-pravyat-kragovo-i-izsichat-golemite-darv… […]

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име