Снимка МС

„Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници, съобщиха от пресцентъра на МС.  На разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти.

Министър-председателят Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от  общинските болници в страната. „Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“, подчерта премиерът.  До утре Министерството на здравеопазването трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя.  От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.

Припомняме, че болницата във Велики Преслав е една от общинските болници, които са застрашени от фалит. Лечебното заведение има над 130 000 лв. задължения към персонала и към доставчици. В бюджета на община Велики Преслав тази година са заложени 100 000 лв. за болницата, но това няма да реши проблемите на здравното заведение, което е хронично недофинансирано, предупреди управителят д-р Иван Димитров. Заради лошото заплащане и липсата на перспективи, в общинските болници няма млади лекари и здравните заведения разчитат на работещите пенсионери. През болницата във Велики Преслав годишно минават над 30 000 пациенти, като лечебното заведение обслужва и хора от съседните общини Смядово и Върбица.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име