България е на последно място в ЕС по върховенство на закона за 2018 г.  В същото време страната ни е най-корумпираната държава в ЕС, като по този показател изпреварва Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия.  Данните са от годишния доклад на германската фондация „Фридрих Науман“ за състоянието на 45 държави, цитиран от Свободна Европа.

Въпреки членството на България в Евросъюза от повече от 10 години, има твърде малък прогрес по въпроса за постигане на независимост в съдебната система, пише в доклада.  Посочва се и продължаващата висока степен на политизиране на системата.  Формално погледнато, правораздавателната система е независима, но също така е подложена на масиран политически натиск, както и на такъв от заможни бизнесмени.  В този вид власт корупционните практики се срещат често, а демократичните институции са манипулирани, се казва в доклада за България.

В документа България е посочена като най-корумпираната държава в ЕС и по този показател изпреварва страни като Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупцията е толкова високо, че се е превърнало в „основна пречка“ за приемането на страната в шенгенското пространство, пише още в доклада.  В раздела за корупция е отбелязано формирането на орган, специализиращ в борбата с корупцията – КПКОНПИ, но неговата независимост е поставена под въпрос, тъй като председателят му се избира от политическия елит, коментират наблюдателите.

Държавата е превзета от неформалния съюз на политическа и бизнес олигархия, организирана престъпност, едва реформирани спецслужби и пристрастни медии, представляващ основният катализатор за корупцията, са част от изводите в доклада, цитирани от в. Дневник.

По отношение на свободата на медиите, документът отбелязва срива на България до 111-то място в класацията на „Репортери без граници“. Авторите изразяват опасения и за растящата концентрация на медийна собственост, както и за независимостта на журналистите, които са поставени под все по-голямо напрежение от страна на управляващите. Докладът обръща внимание на факта, че парите по програми на ЕС са използвани като средство за влияние на медийната среда в държавата. Според заключенията на авторите, финансовите потоци от ЕС се насочват към приятелски настроените към властта издания.

Докладът измерва състоянието на наблюдаваните държави по 10 показатели в три категории – икономически, социален и политически.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име