Д-р Хартюн Аведисян и екипът му вече всеки ден приемат нови пациенти. Снимки Радиан.бг

Само две седмици след сключването на договор между НЗОК и клиниката по хемодиализа на „Дъчмед България“ в Шумен, вече 25 пациенти са се прехвърлили да се лекуват в новия център, установи наша проверка.  Това са около една трета от всички болни на диализа в региона.  В клиниката започнаха да идват пациенти и от съседно Търговище.

Здравното заведение беше създадено преди 2 години от холандската фирма Дъчмед, която инвестира в него над 3 милиона лева.  В диализния център се осигурява качествено лечение във възможно най-комфортните условия за тежкоболните с бъбречна недостатъчност.  Тук има 21 поста с двусменно използване на апаратите за диализа, което позволява да се обслужват 96 пациенти на седмица.  Апаратите за хемодиализа са нови, производство на японската фирма „Нипро”.  В залата за процедури са осигурени тишина и комфорт, всеки пациент има индивидуално модулно легло, личен телевизионен приемник със слушалки и сам избира програмата, която ще гледа.

В момента процедурите се провеждат в понеделник, сряда и петък на две смени, а когато пациентите станат повече, клиниката ще работи и във вторник, четвъртък и събота, обясни управителят на диализния център, известният нефролог д-р Хартюн Аведисян.

Пациентите, които се лекуват в частната клиника, досега са били на диализа в многопрофилната болница в Шумен. Един от тях е шуменецът Шавкъ Осман, който вече година е на хемодиализа. Казва, че след като чул новината за сключения договор на клиниката със здравната каса, веднага се прехвърлил тук.

Шавкъ Осман е много доволен от условията в клиниката

„Тук условията са по-добри“, обяснява Осман, който провежда вече трета процедура в частната клиника и допълва: В болницата е тясно, има два телевизора и едните гледат едно, другите – друго, не е спокойно, столовете не са удобни. А тук е спокойно, имам си собствено легло, слагам си слушалките, чета си книга, никой не ме дразни“. Шавкъ Осман казва, че и физически ес чувства по-добре след процедурите. „Много съм доволен, че най-накрая сключиха договор, защото това е по-добре за нас, пациентите“, коментира шуменецът.

Сега всеки пациент на хемодиализа, който желае, може да се лекува в клиниката на „Дъчмед България“ по клинична пътека, без да плаща лични средства. Това стана възможно, след като Надзорният съвет на НЗОК в спешен порядък взе решение да извади от регулация дейностите, свързани с хемодиализа, раждане и грижи за здраво новородено, за да бъде осигурен достъп на пациентите до избрано от тях лечебно заведение.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име